Сърбия дари средства за възстановяването на Хилендарския манастир



Република Сърбия направи голямо дарение за Хиландарския манастир на Света гора. По инициатива на президента Александър Вучич сръбската държава изцяло осигури средствата, необходими за възстановяването на „сръбския“ манастир, който през 2004 г. бе разрушен от пожар. Ангажиментът, който президентът Вучич пое при посещението си в манастира на Рождество Христово миналата година стана реалност.

Вицепрезидентът на Държавния комитет за възстановяване на Хилендарския манастир и министър от правителството д-р Ненад Попович обяви, че в навечерието на най-големия християнски празник Възкресение Христово е посетил манастира и се е уверил, че работата по възстановяването на едно от най-старите и ценни сръбски светилища усилено продължава по план.

„Когато за Рождество Христово с президента Вучич посетихме Хиландарския манастир, президентът обеща на игумен Методий и братята от манастира, че Република Сърбия ще осигури всички необходими средства за възстановяването на светата обител. Това обещание е изпълнено“, заяви д-р Попович.

„Пожарът, който избухна през март 2004 г., „погълна“ северната част на манастира. Шест от деветте помещения бяха изцяло унищожени. Това бе пожар, по-опустошителен от огъня в катедралата Нотр Дам в Париж. Слава Богу, никой не загина, храмът не беше разрушен. От 14 век насам в Хиландарския манастир не са се осъществявали толкова големи проекти“, каза министър Попович.

„Хиландарският манастир е сръбска институция, в която се е запазила непрекъсната приемственост от 1198 г. досега. Подкрепата за манастира е част от усилията ни за запазването на нашата история и паметта на вековната сръбска държава и Църквата. Това е основа за бъдещето, което изграждаме, с надежда за едно модерно, успешно и демократично общество, здраво стъпило върху твърдите стълбове на православната ни вяра и държавната идея за свободна и независима сръбска държава“, добави той.

 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

Заглавна снимка: „Хилендарски манастир“, Борко Шайнович, маслени бои

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...