Състоя се изваждането на мощите на обичания атонски старец Дионисий (Игнат)



На 17 ноември 2022 г., в килията на свещеномъченик Георги „Колчу” до Ватопедския манастир на Света Гора Атон, бе извършен чин на изваждането на блажените мощи на йеромонах Дионисий (Игнат).

Познат в целия православен свят старец, роден в Румъния, който се подвизава на Света гора в продължение на 78 години, е един от най-почитаните атонски изповедници.

На извършената специално по този повод служба присъстваха викарият на Букурещката архиепископия Праховският епископ Тимотей, представители на монашеската общност на Атон, както и поклонници от Румъния, които лично са познавали подвижника или са слушали за неговия живот и служение.

„В разговори с отците от Ватопед и с грузинския свещеник, който организира службата за изваждането на останките на стареца Дионисий (Игнат), имах възможност да чуя разказите за неговата святост <…> Ликът му вече е изписан върху икони, а манастирът Ватопед още преди години му отреди почетно място в галерията на великите изповедници на XX век“, споделя епископ Тимотей.

Йеромонах Дионисий е роден на 22 септември 1909 г. в района на Ботошани, Румъния.

През 20-те години на миналия век заедно с брат си отива в Света гора, където през 1927 г. приема монашески постриг. Признат е за умел практикуващ Исусовата молитва. При него се изповядва старец Йосиф Ватопедски, ученик на преподобни Йосиф Исихаст.

Сред получилите духовни напътствия от отец Дионисий е британският крал Чарлз III, който присъства на погребението на духовника, починал на 11 май 2004 г. на 95-годишна възраст.

На 30 юли 2021 г. Румънската православна църква обяви намерението си да канонизира йеромонах Дионисий (Игнат) по време на честването на 100 годишнината от провъзгласяването ѝ за патриаршия и 140-та годишнина от получаването на автокефалия през 2025 г. Предложение за канонизиране на стареца ще бъде изпратено и до Константинополската патриаршия.

 

Източник: Basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...