С какво се занимава папския съвет за диалог между религиите?



Източник: Deutche Welle

Католическата църква се опитва да поддържа диалога с мюсюлманските духовни водачи. За тази цел във Ватикана съществува специален папски съвет, който се ръководи от кардинал Пол Попард. Корина Мюлшед разговаря с него.

Папа Бенедикт 16-ти е дълбоко убеден в това, че диалогът е важен не само за съвременния модерен свят, но и като цяло за оцеляването ни. Това се отнася и до диалога на християните с другите религии и най-вече с мюсюлманите, защото между тези две религии има особени отношения.

Това казва кардинал Пол Попард, председател на папския съвет за диалог между религиите. По време на посещението си в Синята джамия в Истанбул Бенедикт 16-ти показа пред цял свят, че не само респектира исляма, но и че иска да стимулира диалога с неговите представители. Не случайно папския съвет за диалог между религиите се ръководеше в продължение на 30 години от Майкъл Фитцеджерал, кой е един от най-добрите познавачи на исляма във Ватикана. Преди година обаче британският мисионер стана пратеник на папата в Египет. Ръководството на папския диалог между религиите беше поето от Пол Попард. Неговата основна цел е да развие създадените от предшественика му групи за разговори с ислямския свят.

През юни ще имаме разговори в Саудитска Арабаия, а преди това в ивзевскиня мюсюлмански университет Ал Азар в Кайро. В същото време ще има срещи в Триполи, Либия с мюсюлманското общестност там, и в Техеран – с тамошния център за център за религиозен диалог на ислямската организация за култура и обмен. Освен това след посещението на папапат в Истанбул, имаме редовни срещи с турските мюсюлмани, казва 77-годишният кардинал Попард. След прословутата миналогодишна реч на папата в Регенсбург, която предизвика толкова остри реакции в мюсюлманския свят, дейността на папския диалог между релиигиите, предизкива все повече обществения и медиен интерес. Още повече, че все още няма отговор на отвореното писмо, изпратено от мюсюлмански духовни водачи до папата. Този факт съживи отново дискусията в Рим за гтова, как се е стигнало до изявлението на папата в Регенсбург. Дали защото Бенедикт не е разполагал с добри съветници точно в този момент? Слуховете са многобройни. Факт е обаче, че и сегашният председател на папския диалог между религиите, ще напусне в най-скоро време поста си. Кардинал Попард е надхвърлил отдавна определената във Ватикана възраст за служба от 75 години. Самият папа обаче решава, кога ще стане това и когато на този важенпост ще застане духовник, който може достойно да замести известният с познанията си за ислямския свят Майкъл Фитцджерал.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...