“Таймс”: Ватикана “актуализира” списъка на смъртните грехове



Фокус

След почти 1 500 години Ватикана “модернизира” седемте смъртни гряха добавяйки нови идващи от ерата на глобализацията. Документът беше официално показан за първи път вчера, докато в същия момент папа Бенедикт XVI разкритикува “липсата на чувство за вина” в днешния свят, както и намаляващия брой на изповядващите се.

Католическата църква е разделила греховете на опростими и смъртни, които заплашват душата с вечни мъки в ада, ако човек не потърси прошка преди смъртта си. До този момент се смяташе, че непростимите прегрешения са директно погазване на десетте божи заповеди – убийство, използването на контрацептиви, аборта, клетвопрестъпничество, прелюбодеяние и похотта. Въпреки че няма точен списък описващ смъртните грехове, вярващите са възприели тези определени от папа Григорий през 6 в и по-късно популяризирани през средновековието от Данте в неговото произведение “Ад” – похотливост, чревоугодничество, скъперничество, леност, гняв, завистничество и горделивост. Известно е че на всеки от тези грехове съответства и определена добродетел – целомъдрие, лишени, щедрост, трудолюбие, търпение, смиреност и добродушие. Пред медиите епископ Джианфранко Джироти, който е на чело на папския трибунал сподели, че според наскоро проведено обществено проучване почти 60 % от католиците в Италия вече не се изповядват. В изказването си той допълни, че свещниците трябва да започнат да осъждат “новите грехове появили на хоризонта на човечеството, като естествена последица от процеса на глобализацията”. “Вие обиждате Бог не само като крадете, сквернословите или пожелавате жената на съседа, но и като вредите на околната среда, извършвате морално неприемливи научни изследвания или позволявате генетични експерименти” предупреди всички грешници Джироти.

Вие наркодилъри, вие неприлично богати хора, вие замърсители на околната среда и вие “манипулативни” генетични учени внимавайте – грози ви опасността да загубите смъртната си душа ако веднага не се покаете.

Към смъртните грехове епископът добави още взимането или продаването на наркотици. Според духовника греховете, които все още продължават да тормозят Ватикана са аборта, който “обижда достойнството и правата на жената”, както и педофилията . Информацията е на електронното издание на в. “Таймс”.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...