„Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи не се „страхува” от сравнения



Bgnews room

Прочутата фреска на Леонардо да Винчи "Тайната вечеря", нарисувана преди повече от 500 години за миланската църква "Санта Мария деле Грацие", не се "страхува" от сравнения, твърди ИТАР-ТАСС. До нея сега е изложена картината "Тайна вечеря", която обаче е нарисувана от известния американски художник Анди Уорхол /1928-1987/, един от основателите и идолите на поп-арта на ХХ век.

Подобни "сравнителни експозиции" са организирани и преди. Преди три години на същото място бе изложена картина с аналогично название и сюжет, дело на руската художничка Наталия Царикова.
ИТАР-ТАСС информира още, че с голям успех се ползва инициативата на италианската компания  "Хал-9000", която пусна на свой сайт в интернет репродукция на прочутата фреска на Леонардо да Винчи с разширение 16 милиарда пиксела, което 1600 пъти превишава качеството на изображението, получено с помощта на дигитална камера. Високата разделителна способност позволява на специалистите да изследват най-дребните детайли в творбата на Леонардо, включително следите от ескизи, които са били нанесени от художника, когато е започнал работа над фреската.Съветникът по културата в кметството на Милано Алберто Артиоли заяви, че снимката позволява на зрителите да разгледат детайли от творбата, сякаш тя се намират почти до самите им очи.
Артиоли съобщи още, че въпреки тревожните изявления на експерти, "Тайната вечеря" не е застрашена от праха, който носят със себе си многобройните посетители. Нивото на запрашеността в помещението, където е "Тайната вечеря" на Леонардо, е в границите на нормата и непрекъснато се контролира с измервателни уреди. Замърсяването на фреската се обяснява с неравната повърхност и изисква периодична реставрация, поясни Артиоли. В залата се поддържат определена влажност и температура, монтирани са и антибактериални филтри, а количеството на попадналия тук прах е с 60-70 процента по-малко, отколкото е извън помещението, твърди съветникът. Най-сериозен проблем за шедьовъра на Леонардо е влажността, но сега за решаването му помага специалната климатична инсталация.
За творбата на Леонардо и проблемите, свързани с нея, се разказва в издадената неотдавна в Италия книга на италианския писател и драматург, лауреата на Нобелова награда по литература Дарио Фо "Лекции за миланската френска на Леонардо да Винчи".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...