Телемост Русия-Грузия: Православието да послужи като основа за сближаване на страните от бившия СССР



Източник: РИА Новости

Страните от бившия Съветски съюз, в които мнозинството от населението е православно, трябва да се сближават въз основа на общата си вяра, смятат висши служители на Руската и Грузинската православна църква.

„Това е нормално”, е заявил председателят на Комитета по образование на Грузинската патриаршия протопрезвитер Георги Гамрекели, в отговор на въпроса, какво мисли за възможното обединение на постсъветските републики въз основа на Православието. Въпросът му е бил поставен по време на видеомост на тема: „Русия-Грузия: Вярата заличава границите”, осъществен в понеделник от агенцията РИА Новости.

„Опити да бъде създаден център, обединяващ православните страни, бяха предприети още в началото на 90-те години. Във връзка с това бяха организирани срещи и конференции с участието на министри и парламентаристи”, е добавил отец Гамрекели.

От своя страна, секретарят на Отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия протойерей Николай Балашов е изтъкнал, че никаква политическа конюнктура „не може да повлияе на братството ни, основаващо се на вярата”.

„Отношенията между Руската и Грузинската православна църква винаги са били добри, защото църквите ни говорят на един език – езика на нашия Спасител Иисус Христос”, е заявил говорителят на Координационния център за междурелигиозни отношения при Грузинската патриаршия Лела Джеджалава.

Участниците в телемоста са разменили мнения за грузинските църкви в Русия и руските енории в Грузия. „Грузински енории има в Москва, Санкт Петербург и Сочи. В момента се строи още един грузински храм във Воронеж”, е уточнил отец Балашов.

Трябва да се отбележи също така, че голям брой грузинци, които живеят в Русия, посещават православните църкви на Московската патриаршия.

Според главния редактор на Грузинската православна енциклопедия Заза Абашидзе, същата ситуация е характерна и за религиозния живот на православните руси в Грузия. „В Тбилиси има три църкви, в които богослуженията се извършват на църковнославянски”, е уточнил той и е добавил, че голям брой вярващи руснаци посещават службите в грузинските храмове.

Историята на грузинското православие датира от 335 година. Тогава царят на Иверия Мириан ІІІ приема християнството от света Нино Кападокийска. През 1783 година Грузия влиза в състава на Русия и няколко десетилетия по-късно, през 1811 година, Грузинската църква става екзархия на Руската православна църква. След Февруарската революция през 1917 година в Русия, църковен събор на Грузинската църква възстановява автокефалността й и избира патриарх – католикос. Руската православна църква признава независимостта на Грузинската едва през 1943 година.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...