Тече продажбата на kosovo.com – Косово и Метохия Инфо губи дългогодишния си домейн в интернет




Източници: Комитет за Косово и Метохия, Инфо-служба на СПЦ

След продължителните усилия на КИМ Инфо-служба да задържи съществуващия домейн www.kosovo.com, същата, изказвайки съжалението си, съобщава на всички, които следят дейността й, че домейнът вече не е под неин контрол. КИМ Инфо-служба, православната информационна служба на Косово и Метохия, заявява, че не носи отговорност за съдържанието, което в бъдеще ще бъде излагано на този интернет-адрес.

Досегашните редактори на КИМ Инфо-служба съобщават следното:

Усещаме нужда, но и дълг да обясним, че собственикът на домейна kosovo.com великодушно даваше възможност да се използва неговият домейн kosovo.com за нашите нужди от 1998 година. Обаче, ползвателят неотдавна реши, че авторитетът, който си извоюва през тези години домейнът, трябва да бъде осребрен, заради собствена финансова печалба, и по този начин нанесе неоценима щета на интересите на Сръбската православна църква и нейния верен народ по тези места. Това, което узнахме, е че сайтът най-вероятно ще бъде продаден на много висока цена на албански купувачи, тъй като kosovo.com се нарежда първи в списъците със сайтове за Косово на известната търсачка Гугъл. Освен този домейн, собственикът е предложил за продажба и редица други домейни, които с времето също станаха много актуални и които той е регистрирал своевременно и е плащал по крайно символични цени. Продажбата на kosovo.com не се обявява явно, тъй като купувачите най-вероятно предварително вече са известни, а Църквата няма толкова пари, покрай всичките си нещастия, да изплати цената, която собственикът може да получи от онези, които държат kosovo.com да се отнеме от Сръбската православна църква. С този крайно неподобаващ жест в най-критичния за нашия народ и Църква миг, собственикът на домейна съвсем непочтено използва целия дългогодишен труд на kosovo.com, който значително вдигна цената на този домейн и неговия рейтинг по интернет-търсачките. Същевременно се внесе и голямо объркване в публичното пространство, тъй като хилядите линкове в интернет и в печатните текстове и книги, водещи към адреса на сайта, отсега вече ще насочват към съдържание, което, както предполагаме, ще бъде съвсем различно и ще служи на други цели. Междувременно, докато собственикът, както изглежда, сключва сделката с потенциалните купувачи (очаквайки може би и решението за бъдещия статут на Косово и Метохия), на домейна kosovo.com е поставено съдържание с неутрален характер. За всеки случай, междувременно, собственикът на домейна е направил невъзможно продължаващото свидетелство за страданието на сърбите по тези места.

Като не желаем да посвещаваме повече внимание на новите „Бранковичи*”, които хвърлят още по някой камък на светинята Косово и Метохия и нейния верен народ, искаме да съобщим на обществеността, че отсега нататък представянето ни е достъпно на адрес: www.kosovo.net, чието използване е одобрено от собственика на домейна по специална молба и благословия на Светия Архиерейски синод на СПЦ.

На членовете на мейлинг-листата съобщаваме, че след краткотрайното прекъсване и занапред редовно ще получават нашите бюлетини с последните новини от Косово и Метохия.

Всички наши съществуващи адреси на домена kosovo.com вече не са в употреба.

Превод: Екатерина Крумова

* Има се предвид Вук Бранкович (†1397), сръбски средновековен княз на Рашка – Косово, смятан от сръбската фолклорна традиция за предателя, заради когото княз Лазар губи битката на Косово поле през 1389 година.


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...