Третият ден от работата на Светия и Велик събор в Крит



Sabor CreteВчерашния трети ден от работата на Светия и Велик събор започна със света Литургия, отслужена от Сръбския патриарх Ириней. В работните сесии под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей делегатите обсъждаха документа за автономията и начина на нейното провъзгласяване.

Непосредствено след като текстът бе представен, бе повдигнат въпросът за положението на митрополиите в т. нар. „Нови земи“ (Епир, Македония, Тесалия и Северна Егея), подчинени на Вселенската патриаршия, но управлявани от Гръцката православна църква. По повод въпроса за евентуална промяна в статута на „Новите земи“ Вселенската патриаршия излезе с официално становище, че няма никакво намерение да предоставя автономен статут на тези митрополии, които винаги са се подчинявали канонично на Вселенската патриаршия, а тяхното административно управление е предадено на автокефалната Гръцка църква.

Вселенският патриарх отбеляза, че ще се запази настоящото положение, с което изрази надежда, че това ще сложи край на „неразбирателствата по тази тема от страна на някои личности, които искат да възпрепятстват добрите връзки между двете църкви“. Атинският архиепископ Йероним е изказал удовлетворението си от изявлението на патриарх Вартоломей.

В проектодокумента за автономията са направени някои малки промени от страна на Секретариата на Светия и Велик събор, представени за одобрение на делегатите на Събора. Една от промените се отнася до 3-ата точка от текста с предложение за добавка, че епископите на автономната църква се избират, поставят се и се съдят от нейния компетентен църковен орган.

Отново на обсъждане са били поставени и темите за мисията на Православната църква в съвременния свят и за православната диаспора. Предизвикателство се е оказало съгласуването на понятия, които да имат еднакъв смисъл на всичките официални езици на Събора. Според Телмиския архиепископ Йов днешният 23 юни ще е първият ден, в който делегатите ще положат подписите си към някои от вече преразгледаните документи.

В следобедните сесии на Събора от вчерашния ден делегатите са дискутирали текста „Важността на поста и неговото спазване днес“. Те са взели под внимание положението в някои страни (в Африка), където много хора страдат от недохранване, или в страни със сурови климатични условия (северните страни). Дискусиите по текста за поста ще продължат и днес – 23 юни.

Днешният четвърти ден започна със света Литургия на румънски език, отслужена от Тулския епископ Висарион, на богослужението са били Румънският патриарх Даниел и Вселенският патриарх Вартоломей. | basilica.ro

Sveta Liturgia

Liturgia_Rom

Четвъртият работен ден на Събора започна със св. Литургия, отслужена на румънски език

Sveta Liturgia

Фактът, че Сръбският патриарх Ириней е един от предстоятелите, които молитвено участваха в днешната света Литургия, някои наблюдатели тълкуват като добър знак за отношенията между Сръбската и Румънската църква, въпреки спора им за духовното обгрижване на православните в сръбските области с румъноезично население

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...