Трима грузински свещенослужители бяха изгонени от Абхазия


Причината за изгонването на свещенослужителите от мъжкия манастир "Св. Георги" в с. Ажара в Кодорското дефиле е техният отказ да признаят независимостта на Абхазия и Абхазката епархия от Грузия, заявиха абхазките власти.

"Свещениците казваха, че не признават властта на Абхазия и Абхазката църква и че ще се подчиняват само на Грузинската православна църква, в лоното на която ние им предложихме да се върнат", заяви пред журналисти в понеделник представителят на абхазкия президент в Кодорското дефиле Сергей Джонуа.

Според него "не е имало никакви противоправни действия спрямо служителите на Грузинската църква".

По-рано главата на т. нар. абхазко правителство в изгнание Малхаз Акишбая заяви, че в петък от Абхазия са били изгонени трима грузински свещеници, обвинени в шпионаж.

От своя страна, главата на Сухумско-Абхазката епархия свещеник Висарион Аплиа каза пред "Интерфакс", че грузинските клирици са изгонени от Абхазия, защото "са се занимавали не с духовна дейност, а с политически провокации".

Отец Висарион Аплиа отхвърли възможността грузинския патриарх Илия ІІ да посети страната му. Патриархът заяви неотдавна намерението си да посети Абхазия и в частност граничното Кодорско дефиле през май тази година.

"И дума не може да става за такова посещение. Патриархът си позволява да прави политически изявления и да твърди, че Абхазия е неделима част от Грузия и никога няма да бъде отделена от Грузия", каза отец Висарион.

"Това е поредната провокация, ние не сме го канили в Абхазия. Интересно по какъв начин смята да влезе в Кодорското дефиле?", запита главата на Сухумско-Абхазката епархия. | Интерфакс

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...