Три четвърти от американците вярват, че Библията е Слово Божие



Източник: Православие.ru

Както показват данните от три проучвания на общественото мнение, проведени от агенция Gallup в САЩ, повече от три четвърти от американците вярват, че Библията е Слово Божие в буквален смисъл, или просто, че е написана по божествено вдъхновение от свещените писатели. 19 % от анкетираните вярват, че Свещеното Писание е сборник от древни митове и легенди, а 31 % от запитаните американци смятат, че „Библията е абсолютно достоверна и трябва да бъде възприемана буквално”.

По мнение на 47 % от интервюираните, Библията е написана по Божие вдъхновение от различните автори на свещените книги.
Позициите на различните религиозни групи не съвпадат. Християните некатолици приемат най-често Библията буквално. Почти половината християни от различните протестантски общности също приемат написаното в Библията съвсем буквално и смятат библейските книги за боговдъхновени.
Интересно е, че хората, които не могат да се определят към никакво изповедание, също смятат, че Свещеното Писание е слово Божие, а 26 % от тях твърдят, че то е боговдъхновено.
Хората, които ходят на църква всяка неделя са тези, които абсолютно се доверяват на Библията. Техният процент е най-голям – 54%. На второ място след тях се нареждат учениците – 42% и жителите на Южните щати – 41%.
Това изследване обобщава резултатите от три проучвания на общественото мнение, проведени през 2005, 2006 и 2007 година. В проучванията са участвали 3010 пълнолетни американци.
Друго проучване на общественото мнение сред 1100 американци, проведено от изследователският център Pew Research твърди, че 67 % от жителите на САЩ са на мнение, че страната им е християнска. Преди десет години такова мнение са имали 60% от запитаните, което показва, че интересът към християнството е по-силен, отколкото през 90-те години на миналия век.
Библията в САЩ остава най-продаваната книга за всички времена. По данни на изданието Publisher`s Weekly, само американците купуват 25 милиона Библии годишно, на обща стойност около 609 млн. долара. Заслуга затова имат многото издателства и издания на Библията, които са предназначени за най-различни социални и обществени групи. Наскоро издателството Bardin & Marsee, например, е пуснало на пазара непромокаема Библия, предназначена за войниците, служещи далеч от своята родина.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...