Турската православна църква подкрепя изселването на Вселенската патриаршия от Турция


В Турция набира сила кампанията за забрана на дейността на Вселенската патриаршия и преместването й в Гърция. Тя се провежда по инициатива на фондацията "Св. Николай" и намира подкрепа у различни организации в страната, съобщава РИА Новости.

"Нашите действия целят забраната в Турция на Константинополската патриаршия, претендираща за статус, аналогичен на Ватикана. Нас ни подкрепят различни организации – обществени, хуманитарни и политически", – каза пред РИА Новости ръководителят на фондацията Муамер Карабулут.

Според него турските граждани могат да изразят своето отношение към проблема за патриаршията чрез интерактивно гласуване в Интернет. От тази събота то е започнало на специален сайт "Патриаршията – в Гърция!", отбеляза ръководителят на фондацията.

Сред първите религиозни организации, подкрепили инициативата за забрана на патриаршията в Турция, е патриаршията на т. нар. Независима турска православна църква.

"Константинополската патриаршия е религиозна институция на Гърция, където и трябва да се намира", заяви представителката на църквата Севги Ернерол.

"Турция е светска и демократична държава и нито една религиозна организация не може да се занимава с политическа дейност на нейна земя. Константинополският патриарх Вартоломей, наричащ себе си "вселенски", нарушава не само турските закони, но и незаконно си присвоява лидерството на целия православен свят", допълни тя.

Според Ернерол "Вартоломей, исползвайки определи сили в САЩ, крои планове за разкол на Турция и подчиняване на Константинополската патриаршия на Руската православна църква".

Предложението за преместване на патриаршията бе подкрепена също така и от представители на светски националистически организации. "Няма да допуснем част от Истанбул да се превърне във Ватикан", – заяви пред РИА Новости ръководителят на Съюза на турските адвокати Кемал Керинчсиз.

"Ние осъждаме властите, неспособни да сложат край на икуменическите претенции на Вартоломей", отбеляза той и посочи, че е недопустимо главата на Константинополската патриаршия да нарушава действащите закони, засягащи нейния статус. Според турското законодателство Вартоломей I е лидер единствено на малобройната гръцка община в Турция, каза ръководителят на Съюза на адвокатите.

Дискусиите за ролята и мястото на Вселенската патриаршия отдавна продължават в Турция. Наскоро турският външен министър Абдулах Гюл потвърди официалната гледна точка на турското правителство, според която статусът на Патриаршията остава неизменен.

Непризнатата от поместните православни Църкви Турска православна църква е създадена през1922 г. Църквата е оглавена от Павел Каракисаридис, туркоезичен грък от Анадола. В началото това е опит да се откъснат гърците, живеещи в Турция, от Гърция, и да се направят патриоти на младата Турска република. Впоследствие към Църквата се присъединява и малък брой православни турци. Самият Павел след провъзгласяването си за "патриарх" приема името Евтим и сменя гръцката си фамилия с турска – Ернерол. На 6 юни 1923 г. е решено седалището на "Турската православна патриаршия" да се премести от Кайсери в Истанбул. През 1926 г. Евтим завладява втори храм в Галата. Скоро след това обаче турското правителство престава да подкрепя тази организация открито, а след смъртта на Кемал Ататюрк тя изобщо губи всякаква подкрепа. Световното православие не признава това движение заради многобройните канонични нарушения, женените епископи и турския национализъм. След смъртта на Евтима II патриарх става неговият брат Селджук Ернерол.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...