Турски горски служители разрушават историческа църква на о. Халки


Източник: Archons.org

На 13 ноември 2007 г. манастирът “Христос Спасител” на о. Халки (Принцовите острови) беше вандалски нападнат от местни турски горски служители.

В отговор на незаконното разрушаване на историческия православен храм от осем местни служители на турското Министерство на горите Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей изпрати официално писмо до Мевлут Курбан, старейшина на района на Принцовите острови, изразявайки своето “силно разочарование и шок”. Патриарх Вартоломей подчерта, че манастирът “Христос Спасител” “е оцелявал при многобройни пожари и земетресения в течение на стотици години. Нецивилизовано е да се съсипва свещена постройка, която носи толкова много културна история, и не е справедливо тя да се разрушава, особено когато Истанбул е определен за столица на цивилизована Европа през 2010 г.”

Д-р Антъни Лимберакис от Ордена “Св. Андрей” на Вселенската патриаршия осъди незаконните действия на турските горски служители. “От името на всички народи с вяра, които ценят религиозната свобода, основните човешки права и достойнството на всяко човешко същество, ние призоваваме правителството на Турция незабавно да прекрати разрушаването на този исторически манастир и да сложи край на непрекъснатия тормоз над скромния пазач и работниците, които живеят в имотите на манастира.”

Манастирът, който се реставрира със средства на д-р Стивън и д-р Ана Ялуракис, частни дарители от САЩ, е бил вандалски нападнат във вторник. Местни длъжностни лица са свалили и изхвърлили керемидения покрив, изпочупили са всички прозорци и са унищожили прозоречните рамки. Служителите са заплашили обитателите и са поискали от тях да напуснат домовете си, понеже сградите щели да бъдат разрушени. Д-р Ялуракис отбелязва: “Ние тук в САЩ се радваме на всички свободи и вярваме, че всички хора трябва да се радват на основните неотменни права, дадени ни от Твореца… Молим се за положително разрешение на този трагичен случай и с нетърпение очакваме възстановяването на щетите, нанесени на нашия обичан манастир”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...