Тъжни дни за Румънската Православна църква



Румънският Патриарх ще бъде погребан в петък, 3 август 2007 г. в Патриаршеската катедрала в Букурещ. В службата ще вземат участие архиереи, клир и вярващи от Румънската Православна Църква, делегации на Православните църкви – сестри и представители на други църкви, както и представители на държавните институции и международни християнски организации. Очаква се на погребението да присъства и делегация на Ватикана. Негово Светейшество Патриарх Теоктист ще бъде погребан в Патриаршеската Катедрала до гроба на Патриарх Иустин Мойсеску, който е погребан преди 21 години на същата дата.

На въпроса дали Патриарха е имал предпочитание къде да бъде погребан, Негово Преосвещенство Епископ Викентий каза, че Патриарх Теоктист не е очаквал изобщо кончината си, дори е имал насрочена среща за четвъртък и поради тази причина не е оставил завещание от този род.

Денят на погребението е обявен за ден на национален траур. Вчера президентът на Румъния Траян Бъсеску удостои посмъртно с националния орден "Румънска звезда".

Негово Светейшество Патриарх Теоктист е първият румънски гражданин, получил такова отличие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...