Търговия с поменици и молитви в Интернет



Източник: Gandul Info

В Румъния електронната търговия се развива така бързо, че вече се предлагат молитви и поменици в Интернет. Наскоро във виртуалното пространство се появи специална "куриерска" страница "Pomelnice.ro", в която, както в туризма, се предлагат пакети, специални дестинации, мощи на светци като бонуси и т.н. Администраторът на страницата е син на прокурор от Паскани, Румъния, който казва, че "Pomelnice.ro" е само един добър "проект". Румънската православна църква обаче заявява, че "проектът" е една голяма измама.

На фона на църковна музика се отваря "Pomelnice.ro". Отстрани са разположени "специалните предложения". Примерно мощите на отец Иларион Аргату и мястото в манастира Нямц, където "били намерени". Началната страница носи названието "Поменици за манастирите в Молдова". Посланието "Истинското щастие не идва от материалните неща, а от мира и благодарността духовна" краси пространството. На същото място са поставени и стъпките, които трябва да бъдат направени за закупуването на даден пакет. Първо трябва да бъде написан поменика и изпратен на адреса на сайта. Следващата стъпка, е изборът на манастир, където да бъде прочетен поменика. Третата и последна стъпка е плащането.

За Пакет №1, който съдържа поменик само за един манастир се заплаща таксата от 15 долара. Пакет №2 (молитви в два манастира) струва 35 долара. Пакет №3 е за три манастира и цената е 54 долара. Според администратора на страницата, най-добре постъпват тези, които поръчват пакет №3, защото молитвата е по-силна тогава, когато повече хора са включени в нея.

Страницата съдържа подробни обяснения за извършваните дейности. Администраторът твърди, че дневно има около 50 посетители и се радва на поздравления на румънци, живеещи извън страната. Според него няма нищо незаконно в предлаганата услуга.

Говорителят на Румънската Патриаршия Константин Стойка заяви, че Църквата няма нищо общо с това и добави, че "отношенията с духовниците в Православната Църква са лични, а не чрез интернет-пространството. Такъв вид общуване не са познати, нито препоръчвани от Румънската Православна Църква. Всеки, който е далеч от енорията си може да използва виртуалната поща, за да общува със своя свещеник, но не може да се изповядва или се моли по този начин".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...