Тържествено празнуване на Видовден в манастира Грачаница и Газиместан в Косово



Източник: КИМ-Инфослужба

Тържествено празнуване на Видовден (28 юни, бел. прев.), един от най-важните сръбски верски и национални празници, е започнало сутринта със Света архиерейска литургия и панихида за загиналите косовски герои в Газиместан, отслужена от сръбския патриарх Павле.

Сръбският премиер Воислав Кощуница е пристигнал пред портите на манастира Грачаница малко преди 13.30 часа, където е бил посрещнат от липлянския владика Теодосий и свещенството на Рашко-Призренската епархия. Колоната от автомобили, в която е бил премиерът, е била съпроводена от засилени части на специалната полиция на УНМИК. Малко преди това, в Грачаница са пристигнали и други сръбски министри и държавни дейци.

Сръбският патриарх Павле се е обърнал към присъстващите в Газиместан, като е припомнил думите на Господ Иисус Христос: „Вярвай в Мене, и ако умреш, ще бъдеш жив, тези, които не вярват и още ходят по земята, всъщност вече са мъртви” (цитатът е на агенция Танюг – бел. прев.). Патриархът е казал, че във всички сръбски краища тази вяра е още жива и днес, и е призовал Господ да помогне на сърбите да понесат Христовите думи с думите: „Който издържи, той ще се спаси”. Тази вяра, е припомнил патриарх Павле, е „крепила нашите предци, ще укрепи и нас, ако и ние я укрепваме”. В края на службата по случай 617-ата годишнина от Косовската битка, патриархът се е помолил за спасението на сръбския народ и за неговите врагове, за да познаят и те истината.

По-рано през деня, при портите на Грачаница, рашко-призренският владика Артемий е заявил, че Косово и Метохия трябва да останат това, което са били в миналото – „наша духовна и културна люлка, нашият сръбски Йерусалим”. „Онова, което е Йерусалим за еврейския народ, това е Косово и Метохия за сръбския народ”, – е казал владиката Артемий в беседата след тържествената литургия, отслужена от сръбския патриарх Павле по случай Видовден пред вратите на грачаницката църква. „Цяла Сърбия е един храм, а Косово е олтарът на този храм”, – е казал Артемий, като е допълнил, че храм без олтар не съществува, както не съществува и Сърбия без Косово и затова Косово трябва да остане, каквото е било. Той е благодарил на патриарха за това, че през последните десет години на този ден е с верния народ на Косово, където и сам е прекарал 34 години. „Днес Вие сте тук, за да ни покажете, че не съществуват умора и болест, които да ни отвърнат от правия път”, – се е обърнал Артемий към патриарх Павле.

Владиката Артемий е изтъкнал, че този ден е „сръбският Велики петък”, когато преди 617 години сръбският народ е излязъл с княз Лазар, за да „свидетелства за вярата си в Небесното Царство и да служи на Господа Христа, Честния Кръст и златната свобода. Оттогава Видовден е наш поглед (на сръбски – вид, бел. прев.), пътепоказател и пътеводител в земния живот”. Той е припомнил, че вече седем години в Косово и Метохия Видовден се празнува в трудни условия и във времена, в които, по неговите думи, сръбският народ е в изкушение и страдание. „Въпреки това, живеем в духовната свобода, подарена ни от Христос”, – е казал рашко-призренският владика Артемий.

В същия ден, на майките от южните сръбски покрайнини, родили повече от пет деца, е бил връчен медалът „Майка на деветимата Юговичи”, а за четири новородени – сребърен медал.

Традиционната молитва за косовските великомъченици е била отслужена и в църквата „Свети Марко” в Белград. На службите в храма, започнали с литургия, са присъствали и членовете на Сдружението за изчезнали и отвлечени лица от Косово и Метохия. За Сръбската православна църква и за православния сръбски народ този ден е ден на скръб, а във всички храмове на СПЦ службите са били посветени на косовските страдания. Отбелязването на Видовден е започнало още в началото на седмицата с поредица от прояви в различни градове из цяла Сърбия. (ТАНЮГ)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...