Украинската православна църква взе решение за самостоятелност и независимост (пълен текст)



На 27 май 2022 г. в Свети Панталеймоновия женски манастир (Теофания) се проведе събор на Украинската православна църква. Решението за свикване на Събора е взето от Архиерейския събор на УПЦ, който се проведе след извънредно заседание на Светия синод на УПЦ. Това съобщиха от Информационно-просветния отдел на УПЦ.

Срещата бе ръководена от Негово Блаженство митрополит Киевски и цяла Украйна, Онуфрий.

В резултат на срещата Съветът на Украинската православна църква е прие резолюция, чието съдържание публикуваме.

Съборът е завършил с панихида за загиналите през войната.

 

 

Постановление на Събора на Украинската православна църква от 27 май 2022 год.

Съборът на Украинската православна църква, който се състоя на 27 май 2022 г. в Киев, разгледа проблемите на църковния живот, възникнали в резултат на военната агресия на Руската федерация срещу Украйна. В резултат на работата на Събора бяха приети следните решения:

1.  Съборът осъжда войната като нарушение на Божията заповед „Не убивай!“ (Изх. 20:13) и изказва съболезнования на всички пострадали във войната.

2. Съборът се обръща към властите на Украйна и властите на Руската Федерация с молба за продължаване на преговорния процес и намиране на силно и разумно слово, което да спре кръвопролитието.

3. Съборът изразява несъгласието си с позицията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил относно войната в Украйна.

4. Съборът приема допълнения и изменения в Устава  на Украинската православна църква, свидетелстващи за пълната самостоятелност и независимост на Украинската православна църква.

5. Съборът утвърждава решенията на Архиерейските събори на Украинската православна църква и решенията на Светите синоди на Украинската православна църква, от заседанията им след последния събор на Украинската православна църква (8 юли 2011 г.). Съборът одобрява дейността на Синодалните институции на Украинската православна църква.

6. Съборът прецени да възобнови  мироваренето в Украинската православна църква.

7. За периода на военно положение, когато връзките между епархиите и централното ръководство на църквата са сложни или липсват, Съборът счита за целесъобразно да предостави на епархийските епископи правото самостоятелно да вземат решения по определени въпроси от епархийския живот, които попадат в компетенциите на Светия синод или предстоятеля на Украинската православна църква, като при възстановяване на възможността се информира йерархията.

8. Напоследък ново пастирско предизвикателство е особено остро за нашата Църква. През трите месеца на войната повече от 6 милиона граждани на Украйна бяха принудени да заминат в чужбина. Това са предимно украинци от южните, източните и централните райони на Украйна. Значителна част от тях са верни чеда на Украинската православна църква. Ето защо в Киевската митрополия на Украинската православна църква идват призиви от различни страни с молби за създаване на украински православни енории. Много наши сънародници ще се завърнат в родината си, но много от тях ще останат за постоянно в чужбина. В тази връзка Съборът изразява дълбокото си убеждение, че Украинската православна църква не може да остави своите вярващи без духовна грижа, тя трябва да застане на тяхна страна в техните изпитания и да организира църковни общности в диаспората. Необходимо е по-нататъшно развитие на мисията в чужбина сред православните украинци, за да се запази тяхната вяра, култура, език и православна идентичност.

9. Съзнавайки особената отговорност пред Бога, Съборът изразява дълбоко съжаление за липсата на единство в украинското православие. Съборът възприема наличието на разкол като дълбока болезнена рана в църковното тяло. Особено жалко е, че последните действия на Константинополския патриарх в Украйна, довели до образуването на „Православната църква на Украйна“, само задълбочиха недоразуменията и доведоха до физическа конфронтация. Но дори при такива кризисни обстоятелства Съборът не губи надежда за възобновяване на диалога.

За да се проведе диалогът, за представителите на ПЦУ е необходимо:

  • да спрат изземването на храмове и принудителното преместване на енории на Украинската православна църква;
  • да осъзнаят, че техният каноничен статут, както е фиксиран в „Устава на Православната църква на Украйна”, всъщност е неавтокефален и значително по-нисък от свободите и възможностите при осъществяване на църковни дейности, които са предвидени от Устава на Украинската православна църква.
  • да реши въпроса за каноничността на йерархията на ПЦУ – тъй като за Украинската православна църква, както и за повечето поместни православни църкви, е съвсем очевидно, че за да се признае каноничността на йерархията на ПЦУ, възстановяването на апостолското приемство на нейните епископи е необходимо.

Съборът изразява дълбокото си убеждение, че ключът към успеха на диалога трябва да бъде не само желанието за възстановяване на църковното единство, но и искреното желание за изграждане на живота им на основата на християнската съвест и моралната чистота.

10. Обобщавайки резултатите от извършената работа, Съборът отправя благодарствена молитва към Милосърдния Господ за възможността за братско общение и изразява надежда за прекратяване на войната и помирение на воюващите. По думите на свети апостол и евангелист Йоан Богослов, нека с всички нас, особено с братята и сестрите във Възкръсналия Христос, да бъде „благодат, милост, мир от Бога Отца и от Господа Иисуса Христа, Сина на Отца, в истина и любов. (2 Йоан 1:3).

Източник: https://news.church.ua

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...