Украинската православна църква изразява несъгласието си от поставено от властите искане тя да се откаже от официалното си име



В писмо до медиите отделът за външно-църковни връзки на Украинската православна църква изразява притесненията си, свързани с поставянето от страна на украинските власти на срок за преименуване на УПЦ в Украйна. В писмото се казва следното:

„На 26 април, съгласно тълкуването на Министерството на културата на Украйна, изтича определеният от Закон №2662-VIII срок за доброволно отказване на Украинската православна църква от официалното си название.

Както отбеляза Виктор Еленский, председател на подкомитета в областта на свобода на съвестта и религиозните организации към комитета на Върховната рада по въпросите за културата и духовността, в случай на отказ на Украинската православна църква от преименуването, названието й в официалния регистър ще бъде изменено с еднолично решение на Министерството на културата на Украйна, а уставите ще бъдат лишени от държавната регистрация.

По такъв начин Украинската православна църква може да прекрати съществуването си в правното поле на Украйна и да изгуби право си да използва своите храмове за провеждане на богослужения. В резултат на това на 28 април, в деня на Възкресение Христово, милиони украински православни вярващи от 12 092 църковни енории ще бъдат лишени от правото да се молят в своята Църква.

Според ръководителя на стопанската служба на Украинската православна църква Борисполски и Броварски митрополит Антоний, реализацията на Закон №2662-VIII създава възможностите и условията за провеждане на едновременна и мащабна атака срещу храмове и друго църковно имущество на Украинската православна църква в полза на отново на образуваната църковна организация, регистрирана като „Киевска митрополия на Православната църква на Украйна“.

Трябва да се отбележи, че самият факт на приемане от Върховната рада на Украйна на Закон №2662-VIII предизвика голяма загриженост в украинската религиозна общност. В частност, през януари 2019 година, своята позиция публично изказа главният равин на Киев и Украйна Яков Дов Блайх, който по онова време беше председател на Всеукраинския съвет на църквите и религиозните организации (ВСЦиРО). Според него Закон №2662-VIII, който внася изменения в украински Закон за свобода на съвестта и религиозните организации, не съответства на Конституцията на Украйна и грубо нарушава принципа на отделяне на църквата от държавата. След приемане от Върховната рада на този закон, подчертава Яков Дов Блайх, нито една конфесия в Украйна няма да може да се чувства защитена от държавната намеса.

Освен това, Председателят на ВСЦиРО обърна особено внимание на това, че приемането на Закон №2662-VIII предизвика негативна реакция в международната общност. Според него дори подкрепващите официалният Киев международни организации направиха публични заявления за некомпетентност и провокационен характер на такива действия.“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...