Украинската православна църква ще обсъди въпроси, възникнали в резултат на войната в Украйна



Украинска православна църква (Московска патриаршия) ще събере духовенството и вярващите, за да се обсъдят въпросите от църковния живот, възникнали в резултат на братоубийствената война, започнала в края на февруари.

Светият Синод се събра на заседание днес в Киево-Печорската лавра под председателството на Негово Блаженство митрополита на Киев и цяла Украйна Онуфрий, съобщава Информационно-образователният отдел на УПЦ. 

На срещата Светият синод е отговорил на въпроси за бъдещето на Украинската православна църква. По-специално, членовете на Синода са оценили положително възможността за задълбочено и изчерпателно обсъждане на всякакви въпроси от църковния живот, като се изтъква, че е фундаментално важно този процес да се осъществи без да се нарушава църковният ред.

В близко бъдеще ще бъде свикана среща с участието на епископи, свещеници, монаси и миряни от Украинската православна църква за обсъждане на проблемите на църковния живот, възникнали в резултат на войната. Същевременно членовете на Синода подчертаха, че дискусията по който и да било въпрос не трябва да води до излизане извън каноническата рамка и до нови разделения в Църквата Христова.

Припомняме, че редица архиереи и духовници спряха да споменават в богослуженията Негово Светейшество Патриарх Кирил, а някои призоваха Синода на УПЦ да започне процес за искане на автокефалия от Руската православна църква.

 

Източник: Orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...