Украински епископ композира литургия в памет на жертвите на чернобилската катастрофа



Източник:
EOREO

Архиепископът на Тулчин Йонатан от Украинската православна църква (Московска патриаршия) издаде наскоро литургия „за Чернобил” на украински, съставена в памет на жертвите на катастрофата от 26 април 1986 година. Епископът композитор вече е автор на няколко литургии, сред които и православна „грегорианска” литургия, вдъхновена от древното литургическо пеене на християнския Запад. Партитурите на литургията за Чернобил, предназначени за православните енории, служещи на украински език, ще се появят по книжарниците от януари 2008 година.

Музиката на новата литургия на архиепископ Йонатан се отличава с присъщата за украинската духовна музикална школа хармонизация.

Архиепископ Йонатан е роден през 1949 в Белгородска област. Монашеско пострижение приема от митрополит Никодим Ленинградски (Ротов). Става епископ през 1989 година, след като е бил игумен на Киево-Печорската лавра.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...