Украински манастир осигурява подслон за жертви на домашно насилие



Украинската православна църква продължава да разширява дейността си в помощ на бедните и нуждаещите се. На 23 юли в манастира „Архангел Михаил“ в Одеса бе отворен приют за жертви на домашно насилие. Проектът е осъществен с благословията на Негово Високопреосвещенство Одеския и Измаилски митрополит Агатангел (Савин) с подкрепата на местните власти.

Домът на милосърдието е проектиран да побере до 10 души от всички възрасти, главно жени и деца, които са били обект на насилие от членове на своето семейство. В приюта те ще получат подслон и храна, осигурени от манастира, както и помощ от специалисти от социалните служби на града.

На официалното откриване на приюта присъстваха игуменката на манастира Серафима, която е и ръководител на Социалния отдел на Одеска епархия, както и министърът на социалната политика на Украйна – Марина Лазебная.

„Искам да изкажа своята благодарност на създателите на приюта и да засвидетелствам своето уважение и подкрепа“, каза министър Лазебная. „Отделихме 92 600 долара (2,5 милиона украински хривни) за развиването на подобни инициативи в Одеса. Приветстваме подобни начинания.“

Както отбеляза игумения Серафима, домашното насилие е сериозен проблем, който се засилва по време на пандемията.

„Мисля, че нашата инициатива ще допринесе други доброволчески и обществени организации да се присъединят към начинанието. Много бих искала нашите енориаши и вярващите хора да направят всичко по силите си, така че трудните моменти в семействата да не прерастват в агресия, да не се превръщат в грях, който осакатява човешките души“, добави игуменката.

Според статистиката на Националната социална служба на Украйна през миналата година са били регистрирани повече от 211 000 случая на домашно насилие, като по-голямата част от потърпевшите са жени.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...