Улица в Ню Йорк бе преименувана в чест на православен светец



В неделя, 6 юни, митрополит Йосиф, първойерарх на Ню Йорк и цяла Северна Америка, възглави церемонията по преименуване на част от Стейт Стрийт в Бруклин на името на св. Рафаил, епископ Бруклински.

На събитието присъстваха конгресменът Никол Малиотакис, сенаторът от щата Ню Йорк Андрю Гондарес, депутатът от Законодателното събрание на САЩ Джо Ан Саймън, постоянният представител на Сирия в ООН Басам Сабаг и други официални лица. Преди церемонията бе отслужена Божествена литургия с участието на преподавателя в Православната богословска семинария „Св. Владимир” в Ню Йорк протойерей Александър Рентел и представителите на Руската православна църква игумен Никодим (Балясников) и свещеник Марк Рашков, клирици на катедралния храм „Свети Никола“ в Манхатън.

След богослужението духовници от Православната църква на Америка и Руската православна църква взеха участие в тържествата по случай преименуването на улицата на името на православния светец. Церемонията се състоя в присъствието на духовенство и енориаши от Антиохийската православна архиепископия и други православни църкви.

Преименуването на участъка на Стейт Стрийт, намиращ се между кръстовищата с улиците Бонд и Хойт на името на свети Рафаил Бруклински съвпадна с честването на двоен юбилей: 125-годишнината от основаването на енория „Свети Никола“, което поставя началото на сирийско-арабската православна мисия в Северна Америка и 100-годишнината от съществуването на катедралата „Свети Никола“ на сегашното ѝ място на Стейт Стрийт в Бруклин. Годишнината беше отбелязана миналата година, но поради пандемията от covid-19 се наложи някои от тържествата да бъдат отложени.

В приветственото си слово митрополит Йосиф цитира думите на Бруклинския светец: „Аз съм арабин по рождение, грък по образование, американец по местоживеене, руснак по сърце и славянин по душа.“

Както неофициално добави митрополит Йосиф, човек с такова кредо успешно би могъл да стане кмет на Ню Йорк на предстоящите избори, но Владика Рафаил предпочете Небесното Царство.

Митрополит Йосиф благодари на местната общност и държавните служители за съдействието при преименуването на улицата. Според Негово Високопреосвещенство плодотворното сътрудничество между хора с различен жизнен опит и от различна вяра прави Ню Йорк най-великия град в света, а Бруклин – най-добрия район на Ню Йорк.

Източник: pravoslavie.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...