Унгарските свещеници-шофьори искат по-специален статус



Ziua

Католическата църква в Унгария поиска от Министъра на Правосъдието Албер Такач новият закон за движение по пътищата, който забранява приемането на алкохол при шофиране, да не засяга свещениците.

Според origo.hu има прецедент за решаването на проблеми от този род. Споразумение, подписано през 1974 година между властите в Будапеща и Католическата църква, казва, че свещениците могат да консумират дадено количество алкохол (виното, използвано при светата литургия), необходимо за извършване на религиозните служби.

Новият закон трябва да влезе в сила този месец и не предвижда никаква толерантност спрямо консумиралите алкохол шофьори. В момента, в който се докаже консумацията, шофьорът губи документа си за правоспособност.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...