Уникална икона-стъклопис беше осветена в Чернигов



Източник: Православіe в України

Съборът на вси черниговски светии (14 юли) бе отпразнуван за пръв път тази година с освещаването на необикновено изображение — гигантска (повече от 70 кв. м.) икона-стъклопис. Изображението на възкръсналия Христос украсява фасадата на новопостроения храм в чест на Вси светии, просияли в Черниговската земя.

Церемонията на освещаването беше извършена от Амвросий, епископ Черниговски и Новгород-Сиверски в съслужение със Софроний Черкаски и Каневски и духовенството на областта. Присъстваха представители на местната власт и множество жители на древния руски град Чернигов.

Огромното изображение на Христос е създадено в Москва от специално стъкло чрез използването на най-модерни технологии. То може да съзерцава както отвън, така и от вътрешността на храма. Меценат на акцията е благотворителният фонд "Рідний дім" ("Роден дом"), който се занимава с проблемите на децата.

Очаква се, че в най-близко време в храма ще бъдат установени специални прожектори, така че стъклописът ще се вижда и нощем. "Архитекторите са избрали много сполучливо местоположението храма — отбеляза вице-кметът на Чернигов О. Билоусов. — Когато продължим булеварда на Победата, храмът ще се вижда отвсякъде в града. Той ще бъде не само духовен, но и културно-просветителски център на града".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...