Фанатици оскверниха православен храм в Галилея


Източник: Нюзру – Израел

В галилейския град Мигдал а-Емек, Израел, беше осквернен местният православен храм. Предполага се, че това е дело на еврейски религиозни фанатици, които вече няколко години са настроени крайно враждебно срещу православната община в града.

Когато в петък сутринта енориашите дошли в църквата, те видели картина на пълен разгром: били разбити всички прозорци, кръстът и иконите съборени на земята, осквернен гробът на двамата свещеници – отец Халил Хури и неговия син, построили храма през 1894 г. Тогава част от парите за строителството дал руският велик княз Сергей Александрович по времето на своето посещение в Светата земя през 1888 г.

Църквата, построена на територията на съществувалото тук арабско село, функционирала до 1948 г. След арабо-израелската война селото изчезнало от картата. Църквата била опустошена и осквернена от израилтяните. През 1953 г. на мястото на разрушеното арабско село те построили града Мигдал а-Емек. В края на 90-те години отец Роман Радван, арабски православен свещеник, решил да възстанови църквата в Мигдал а-Емек като енорийски храм за местните православни християни. Вече повече от две години в Мигдал а-Емек съществува голяма православна енория, която обединява най-вече рускоезичните християни – евреи-емигранти от Русия. Именно те са основната част от енориашите на храма.

Според Николай Кулински, помощник на отец Роман, има голяма вероятност нападението да е дело на религиозни фанатици: "Когато започнаха възстановителните работи в храма, възникнаха проблеми с представителите на местната еврейска религиозна община начело с равина Гросман. Откакто възстановихме храма и започнахме да служим литургия, имаше непрекъснато заплахи от тяхна страна. Те казваха: "Няма какво да правите тук, това място е за евреи".

Полицията в Галилея е започнала разследване на вандалската акция.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...