Филм предизвика протест на вярващите в Русия



Филм, посветен на младите години на последния руски цар Николай II, предизвика бурна реакция и протести сред православните среди в Русия, съобщават руските медии. Филмът на режисьора Алексей Учител ”Матилда”, който трябва да излезе на големия екран през октомври т. г., е любовно-историческа драма. Той представя епизод от живота на последния руски император. Още като млад наследник на престола бъдещият цар Николай, както се твърди, е имал любовна връзка с балерината Матилда Кшесинская. Филмът е сниман в холивудски стил, главните роли се изпълняват от чуждестранни актьори.

Въпреки че все още не е пуснат по кината, ”Матилда” вече получи рязко отрицателна оценка от страна на висши представители на Руската православна църква. ”Не мога да кажа нищо добро за него”, заяви Волоколамският митрополит Иларион. Той обвини създателите на филма в пошлост. Депутатът от Държавната дума Наталия Поклонская изпрати по този повод официално запитване до генералната прокуратура на Русия. Според г-жа Поклонская филмът оскърбява религиозните чувства на вярващите – деяние, което се наказва според руските закони. По нейно искане беше проведена експертиза с участието на специалисти по история, културология, психология и др. ”Комисията стигна до извода, че създаденият във филма ”Матилда“ образ на канонизирания от Руската православна църква император Николай II не може да не оскърбява религиозните чувства и да не унижава човешкото достойнство на значителна част от православните християни – се казва в заключението на експертите. – Филмът цели формирането на един съвсем определен лъжлив образ на император Николай II как неадекватен и морално разложен човек”.

Последният руски цар Николай II се възкачва на престола през 1894 г. През 1917 г. той абдикира по време на Февруарската революция, а през 1918 г. е разстрелян заедно с цялото си семейство без съд и присъда от новата болшевишка власт. През 2000 г. Николай и неговото семейство бяха канонизирани като мъченици-страстотерпци от Архиерейския събор на Руската православна църква.

 

Превод: Андрей Романов

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...