Финландия е против отделянето на църквата от държавата


Източник: NewsRoom Finland

Финландската делегация в Съвета на Европа съобщи във вторник, че е предложила промяна в доклада, който препоръчва на парламентарната асамблея на СЕ отделянето на църквата от държавата да се превърне в норма за всичките 47 страни-членки.

Испанският депутат Луис Мария де Пуиг пише в своя доклад, че разделянето на църквата и държавата е неразделна част от европейските ценности и поиска от асамблеята да утвърди този принцип.

Финландия обаче заявява, че отношението между държавата и църковните субекти е въпрос на индивидуално решение за всяка страна.

Марку Лауканен, депутат от финландската Партия на центъра, който внесе предложението за поправка, каза, че Европейската конвенция за правата на човека не изисква отделянето на църквата от държавата.

Евангелистката Лутеранска църква на Финландия и Финландската православна църква се считат за национални църкви във Финландия и държавата им позволява да събират данък от своите членове.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...