Финландски хумористичен вестник е следствен заради публикувани карикатури на Христос



Източник: Nouvel Observateur
Анонимно лице или движение е подало жалба срещу сдружението „Свободомислещите”, хумористичния им вестник Pakana-Sanomat и електронната версия на това тримесечно про-лаическо издание с тираж 1000 броя. Вестникът е публикувал карикатури на християнски символи, във връзка с което финландската криминална полиция е започнала следствие срещу изданието по обвинение в подбуждане към етническа омраза и посегателство върху свободата на вероизповедание.

Заключенията на следствието ще бъдат представени на прокурор, който ще реши дали да продължи следствието или да закрие досието.

Общо 23 чернобели рисунки, подписани от един автор, Осмо Таммисало, са обект на следствието. На една от тях Христос, седнал в лодка, раздава кръстчета на давещи се нещастници, на които единствено ръцете се подават от водата. Друга от рисунките представя разпятие и гробове, чиито сенки образуват на земята пречупен кръст. На трета рисунка Христос е разпнат на гимнастически халки.

„Смятаме, че става въпрос за репресивни мерки срещу кампанията ни за оттеглянето на църквите от държавата”, – е заявил Петри Каризма, главен редактор на вестника, чието кредо е „секуларизацията на финландското общество и разделянето на църквите от държавата”. „Свободомислещите” са създали сайт, чрез който данъкоплатците могат официално да напуснат Лютеранската протестантска църква (84% от населението) или Православната църква (1,1%) и така да се освободят от религиозния данък, който се движи от 1 до 2% от брутния доход в зависимост от общината.

Петри Каризма е оценил, че е малко вероятно жалбата за етническа омраза да бъде взета предвид, тъй като определението се отнася най-вече до престъпления срещу малцинствата, като ромите или чужденците например, а не срещу религиозна група.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...