Фондация „Онасис” реставрира православна църква в Египет



Базиликата „Свето Благовещение”, катедрална църква на Александрийската патриаршия, ще отвори наново врати на 2 април след серия реставрационни работи, – това е заявила в сряда в Атина Фондацията „Аристотелис Онасис”.

От 2002 година храмът е обект на реставрационни дейности, възлизащи на 600 хиляди долара (494.000 евро), – е изтъкнал президентът на фондацията, Антъни Пападимитриу, на специална пресконференция.

Фондацията „Онасис”, която е редовен дарител на научни, художествени и литературни проекти, е финансирала реставрацията на базиликата, за да поправи щетите, нанесени от няколко последователни земетресения.

През ХІХ и първата половина на ХХ век в Александрия е живеело процъфтяващо гръцко малцинство. При окупацията на Гърция от нацистите (1941-1944) гръцкото правителство намира убежище в Египет. Днес тук живеят около 2500 гърци, повече от половината от които в Александрия, – е припомнил Пападимитриу, чийто баща е роден в този град. (АФП)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...