Франция започва кампания за възстановяването на „Нотр Дам“ след пожара



Над 400 пожарникари са се борили за овладяването на огромния пожар в парижката катедрала, посветена на Св. Богородица.

Около две трети от дървената конструкция на покрива на „Нотр Дам“, датираща от XII век и известна като „Гората“, е рухнала следствие на огнената стихия. Но основната структура на сградата е спасена, както и двете основни кули, съобщават пожарните служби на Париж.

Френският президент Еманюел Макрон от мястото на злополучното събитие каза: „Ще построим отново тази катедрала заедно. Без съмнение това е част от френската съдба и мисия, която ще имаме през следващите години. Но аз съм отдаден на нея. Още утре ще започне  кампания и ще призовем най-великите таланти, които ще допринесат за възстановяването на Нотр Дам. Защото това е каквото очакват французите, това заслужава нашата история, защото това е нашата съкровена съдба“.

От днес Франция започва дарителска кампания за пълното възстановяване на предишния величествен облик на храма. Френският милиардер Франсоа Анри Пино, който е и съпруг на актрисата Салма Хайек, вече заяви готовността си да дари 100 млн. евро за „Нотр Дам“.

Епископ Патрик Шове от управата на катедралния храм е съобщил, че основните реликви и ценности са били изнесени навреме, но се е оказало, че някои от най-големите картини не е било възможно да бъдат свалени и спасени.

Най-голямата реликва, която се съхранява в катедралата, е Христовият трънен венец. Всяка година на Велики петък светинята се изнася за поклонение. За жалост, при срутването на кулата „стрела“ в пламъците е изгубена металната фигура на петел, в която се предполага, че са били сложени частици от мощите на св. Дени и св. Женевевиев, покровители на Париж, както и един от 70-те тръни от Христовия венец.

Статуите на дванайсетте апостоли и на четиримата евангелисти са пострадали само частично от пламъците.

Голямата светиня на „Нотр Дам“ – Христовият трънен венец, е спасена от огнената стихия

 

Снимка: Newsweek.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...