Франция: Православните съпричастни към всеобщата скръб за кончината на Абат Пиер



Източник: Orthodoxie.com

„На гроба ми вместо цветя и венци ми донесете списъците на хилядите семейства, на хилядите дечица, на които можехте да дадете ключовете от истински дом”.

Абат Пиер

По случай националния ден за отдаване на последна почит на наскоро починалия Абат Пиер, Събранието на православните епископи на Франция (СПЕФ) е изразило в нарочно комюнике своите съболезнования и съпричастност към траура на Католическата църква във Франция и френското общество.

Абат Пиер, (в света Анри Груе) се представи в Господа на 22 януари тази година на 94-годишна възраст. С богатия житейски опит на католически свещеник, участник в Съпротивата и по-късно френски депутат, той остава в сърцата на своите сънародници с безкрайното си милосърдие и любов към „малките” в този свят. Бил е определян чрез национално гласуване за „Любима личност на французите” цели 17 пъти през годините от 1989 до 2003. Основател е на няколко харитативни организации, сред които „Спътниците от Емаус”, светска организация, подпомагаща бедните, отхвърлените от обществото и бежанците, и фондацията „Абат Пиер” за настаняване и подслон на социално слаби и бездомници. Награждаван е с Големия кръст на Почетния легион. Радетел за реформи в Католическата църква, Абат Пиер повдига множество въпроси, сред които този за ръкополагането на брачни свещеници.

В официалното комюнике на СПЕФ по повод кончината на този обичан от всички духовник пише: „Някои казваха за него, че е „с единия крак в Църквата, а с другия навън”. Наистина, той можеше, оставайки в пълно църковно единство, да отправя предизвикателства към най-висшата църковна йерархия по теми, които противоречаха на църковната му съвест. Действително, той бе издигнал пред себе си християнската лествица на „тайнството на брата”, която диктуваше пълното му себеотдаване в служба на другите по примера на Христос. Освен всичко друго, Абат Пиер ще остане в спомена на французите като един голям човек на добрата съвест и като всеотдаен свидетел на една дякония, на едно служение в полза на другия, независимо от личността и социалното му положение. Вечна му памет!”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...