„Хари Потър“ – реклама на хомосексуализма?



Източник: Седмица.ru , Национален Хари Потър фенклуб

След като Джоан Роулинг съобщи на своите почитатели от Ню Йорк, че Албус Дъмбълдор – директорът на училището за магьосници "Хогуъртс" – е гей, тя бе засипана от гневни критики от страна на хиляди американски християни.

По думите на Роберта Комбс, президент на "Християнската коалиция на Америка", наброяваща 2 млн. членове, "ние сме много разочаровани от това, че авторката е направила един от своите герои гей. Това е лош пример за нашите деца, които наистина харесват книгите и филмите за Хари Потър. Струва ми се, че по този начин тя насърчава разпространението на хомосексуализма". След това г-жа Комбс предложи да се забранят книгите за Хари Потър.

Според нея един християнски уебсайт получил около 3 хиляди гневни писма за един ден. Авторите им се заканвали да изхвърлят книгите на Роулинг от домовете си.

Впрочем, експертите отбелязват, че сензационното заявление на Роулинг едва ли ще се отрази върху продажбите на последната книга от поредицата – "Harry Potter and the Deathly Hallows". Около 12 млн. екземпляри от нея вече са продадени в Щатите, а общо по света тя е издадена в 335 млн. екземпляри, съобщава Daily Mail.

Роулинг каза истината за Дъмбълдор

Роулинг се чувства "освободена" след като извади истината за Дъмбълдор "от шкафа". Преди няколко дни в отговор на въпрос дали Дъмбълдор се е влюбвал някога, Роулинг отговори: "Дъмбълдор е бил влюбен в Гриндълуолд". "За мен никога не е било новина, че един храбър и блестящ мъж може да обича други мъже", каза тя в защита на своя персонаж. Роулинг добави още, че е узнала каква е неговата ориентация "много скоро" след като започнала да пише сагата. Нито за момент обаче не е счела за необходимо да спомене за този аспект от личността на директора в поредицата.

Запитана дали това изявление е част от стратегия за привличане вниманието на медиите, Роулинг отговори: "Зададоха ми директен въпрос". И наистина, вече всички интересуващи се от литература знаят, че фен запита писателката дали покойният Дъмбълдор се е влюбвал и в кого. "Сюжетът е такъв, че на Дъмбълдор се е случило това, както вече ви казах, трагично влюбване. Това е ключов момент за финала на историята и поради тази причина е описан там, където е описан. Трябваше ли да включвам важен за финала на моята история момент в първата книга?", заяви писателката пред журналистите. За нея да разкрие истината е било равнозначно на "освобождение". "Вярвам, че там където чувствителният възрастен ще долови влюбването, едно дете ще види приятелство", добави Роу във връзка с новите интерпретации на сагата. Единственото сигурно нещо обаче, е че дебатът няма да стихне скоро.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...