Хиндуисти обидени на православен епископ



Източник: Hindustan TImes

Руски епископ нарече Кришна „сатана”

„Хиндуистите бяха шокирани и оскърбени да прочетат виждането на Руската православна църква за бог Кришна, почитан като върховен бог от повече от милиард хиндуисти по света”, се казва в прес-съобщение на Международното общество за Кришна съзнание.

В писмо до кмета на Москва, Юрий Лужков, епископът на Уфимска и Стерлитамакска епархия, Никон, е нарекъл Кришна „зъл дух, персонификация на ада, която противостои на Бога”.

Епископът помолил кмета да забрани изграждането на храм на Кришна в Москва, който според него би се превърнал в „идолопоклоннически позор, издигнат в прослава на грешния и злобен „бог” Кришна”.

„Построяването на храм на Кришна (сатанинско сквернословие, построено в сърцето на руската православна страна) би засегнало религиозните ни чувства и хилядолетната религиозна култура на Русия”, се казва в писмото на епископа.

От своя страна, президентът на Асоциацията на индийците в Русия Санджит К. Джа заяви: „Нападките, които епископ Никон публично направи по отношение на бог Кришна, причиниха непоносима болка, горчивина и възмущение в сърцата ни”. „В очите на хиндустите, да наречеш бог Кришна „сатанински” е не само светотатство, но и абсурдно твърдение, както би могъл да потвърди всеки студент по хиндуизъм, тъй като самият Кришна е известен като унищожител на зли духове”.

"Ние уважаваме всички релегии”, каза главният секретар на Националния съвет на хиндуистките храмове във Великобритания, Бимал Кришна и добави: „Православната църква няма защо да се бои от хиндуистите”. „Смятаме, че епископът би могъл да почерпи вдъхновение за собствената си християнска вяра, ако прочете думите на Кришна в Бхагавад-Гита”, допълни той.

Превод: Детелина Христова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...