Храмов празник на една от най-големите православни църкви в Париж



Източник:
EOREO

Днес, 12 февруари, празник на светите Василий Кесарийски, Григорий Назиански и Йоан Златоуст (стар стил), катедралната църква на Корсунската епархия на Руската православна църква „Свети Три светители”, намираща се на улица „Петел” в ХV район на Париж, празнува храмовия си празник.

Божествената света литургия е била чиноначалствана от архиепископ Инокентий Корсунски, в съслужение с епископ Елисей Богородски, викарен епископ, временно управляващ Сурожка епархия, множество свещеници от диоцеза и от други православни църкви: Антиохийска патриаршия, Руски екзархат към Вселенската патриаршия, Българска патриаршия.

На тържественото богослужение е присъствал епископът на Женева и на Западна Европа Михаил от Руската задгранична църква, както и гости от Католическата църква: отец Милан Зуст от Папския съвет за единството на християните (Рим), отец Якинт Дестивел, ръководител на център „Истина”, отец Ришар Ескудие, пратеник за икуменически връзки на Парижкия диоцез, отец Грегор Приходко, викарий на катедралата в Понтоаз, епископ Петър Боз, представител на мелхитския антиохийски патриарх. Посланиците на руската федерация Александър Авдеев и на Украйна Юрий Сергеев също са присъствали на богослужението.

Обръщайки се към енориашите и гостите в края на литургията, архиепископ Инокентий е подчертал, че светите Василий Кесарийски, Григорий Богослов и Йоан Златоуст са почитани и известни в целия християнски свят. Благодарение на техните молитви и духовна подкрепа малката православна общност на улица „Петел” преодолява всички трудности, причинени от разделенията в руския православен свят през ХХ век и става център на руското православие във Франция. Митрополит Инокентий е припомнил, че възстановяването на каноничното общение между Московската патриаршия и Руската задгранична църква, предвидено за 17 май, е окуражаващ знак, който дава надежда, че разделенията в руското православие през ХХ век най-накрая ще приключат.

Същата идея е била подета от епископ Михаил в приветственото му слово. Той е подчертал, че възстановяването на общението между двете части на руското православие ще окаже положително влияние не само на всички православни руснаци, но и на Съборната църква.

Литургията е била последвана от прием, на който са били поканени всички, дошли да се помолят този ден в катедралния храм.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...