Храмът на Св. Никола в Аталия ще отвори врати като музей за посетители от цял свят




Източник: athos.alexsoft.gr

Храмът на Св. Никола в Умре, Аталия, скоро ще може да бъде представен на целия свят като музей, заяви турският крупен бизнесмен Рахми Коч по повод скорошното представяне на работите по възстановяването и реставрацията на църквата. Храмът представлява базилика с купол от средновизантийския период и се смята за третата по значение църква в Мала Азия.

Археологическите проучвания в храма започнаха през 1989 година, а от 2000 година започнаха работите по реставрацията на стенописите. С плановете за възстановяването на храма са свързани и Областната управа на Аталия и Вселенската Патриаршия.

Господин Коч е заместник-председател на фондация “Вехби Коч”, която заедно с фондациите “Samuel H. Kress” и “Александър Онасис” финансира реставрационните работи по храма на Свети Никола. Турският предприемач отбелязва още, че ако след завършването на реставрациите Патриарх Вартоломей отслужи литургия в храма, това събитие ще има голям отзвук по целия свят.

Във връзка с възстановяването на един храм на о. Мосхониси, г-н Коч отбелязва, че на този остров, на турски Джуда, в Айвали има руини на една църква, за възстановяването на която полага усилия вече шест години. “Намира се много близо до Гърция и ни казаха, че трябва да вземем разрешение от военните. Взехме го. Сега чакам окончателното решение на Съвета за Паметниците. Когато го получим, ще я възстановя. А когато завършат реставрациите, ще я отворим за хората като библиотека”, добави Р. Коч.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...