Храм в Украйна ще бъде разрушен по решение на градските власти



На 10 февруари 2021 г. градският съвет на украинския град Ивано-Франковск взе решение за събаряне на храма „Преображение Господне“ на Украинската православна църква, съобщават украинските медии.

Само няколко дни преди това, на 7 февруари, енорията „Преображение Господне“ беше изгонена от храма си. Това стана въпреки решението на Комитета за правата на човека на ООН, който през 2019 г. задължи държавните власти на Украйна да не изселват вярващите от сградата, в която те се молят от дълги години.

Директорът на местния департамент за образование и наука Игор Максимчук отрече, че  решението за събаряне на православния храм, което бе обнародвано броени дни след изселването на православната енория, е било взето по спешност. Той призна, че за детската градина, която властите твърдят, че искат да построят на това място, не е готова дори проектно-бюджетната документация, съобщава украинското издание “Религиозная правда”.

Ивано-Франковската епархия на УПЦ обяви сбор на средства за закупуване на парцел или дом за енорийската община “Преображение Господне”, оказала се буквално на улицата.

 

По материали на украински медии

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...