Християните в Газа се чувстват застрашени


incommunion.org

Каменните стени на храма “Св. Порфирий” в Газа, издигнати през четвърти век, напомнят за многовековната роля на християнството в историята на региона. Но тя може скоро да е само спомен. Християните, които са малцинство от 3 000 души сред 1.2 млн. мюсюлмани в Ивицата Газа, са все по-осезаемо заплашвани от ислямски фундаменталисти. Християните очакват скоро да бъдат окончателно прогонени.

“Никога в палестинската история не сме се чувствали толкова застрашени”, казва архимандрит Артемий, православният свещеник, предстоятел на храма “Св. Порфирий”.

“Ние се изправяме пред въпроса дали сме част от това общество, или не.”

Несигурността се засили през миналия юни, когато Хамас, мюсюлманската партия, воюваща с Израел, измести светската партия Фатах, която е за мирни преговори, от Газа. Фатах продължава да има позиции на Западния бряг.

Макар че не изглежда самата Хамас да се опитва да сплашва християните, промяната изведе наяве нелегални мюсюлмански групировки, враждебни на християните, казва 46-годишният Хамди Шакура, представител на независимия Палестински център за човешки права.

“Един от проблемите е такъв, че засяга всички: държава на беззаконието, която позволява на екстремизма да надига глава”, казва Шакура.

През февруари подпалвачи хвърлиха запалителна бомба в библиотека на Младежката християнска асоциация и унищожиха 10 000 книги.

Миналата есен беше отвлечен и убит собственикът на християнска книжарница, а самата тя беше взривена. През миналия август вандали повредиха католическа църква и училище.

Най-старият православен храм в Газа: Photo MAHMUD HAMS/AFP/Getty Images

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...