Християните в Ирак са изправени пред нарастващи заплахи


Източник: Journal Chrétien

Християните в Ирак се изправят пред нарастващи заплахи, които ги принуждават да емигрират, казва християнин-депутат в парламента на автономния регион Иракски Кюрдистан.

“На хиляди християнски семейства се казва да напуснат страната, да приемат исляма или да плащат джизя (данък, традиционно налаган върху немюсюлмани в ислямски държави)”, казва парламентаристът Ромео Хакари пред Andkronos International (AKI).

В репортаж на Assyrian International News Agency се казва: “Етнически асириец от Халдейската църква – римокатолическа деноминация от източен обред – Хакари оглавява Демократическа партия “Дом на двете реки”, която се бори за правата на асирохалдейците.

“Според Хакари много християни, живеещи в Мосул и Багдад, са напуснали тези градове и са потърсили убежище или в отдалечените части на Иракски Кюрдистан, или в чужбина, след като са получили заплахи от ислямсти.”

В репортажа се казва, че той цитирал случай с брошури, за които се твърди, че са разпространявани от свързаната с Ал Каида групировка “Ислямска държава Ирак”, която заплашвала, че ще убива християни, ако те не напуснат града.

“Мюсюлманите екстремисти се опитват също така да възродят практиката на джизя, която е принуждавала немюсюлманските народи “на Книгата” (християни и евреи) да купуват защитата на властите, като плащат данък.”

Хакари е казал пред AKI, че “След падането на режима на Садам Хюсеин християните в Ирак, и особено в Багдад, са изправени пред гонения за първи път в историята на тази страна. Стотици християни са отвличани и убивани, а църквите им разрушавани, като част от подробен план, изпълняван от мюсюлмани екстремисти.”

Хакари е призовал всички умерени политически групи в Ирак да “работят заедно за разгром на терористите, за да могат всички иракчани да живеят в съгласие, както са го правили в продължение на векове”.

Репортажът заключава, че “християнската общност в Ирак е наброявала близо половин милион души или около 5 процента от населението на страната в навечерието на войната от 2003 г., започната от САЩ, която събори Садам".

“Хиляди иракчани християни – православни асирийци (дохалкидонци) и асирийци католици; православни сирийци (дохалкидонци) и сирийци католици; православни арменци (дохалкидонци) и арменци католици; източноправославни, римокатолици и от протестантски деноминации – оттогава са напуснали раздираната от конфликти страна.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...