Християните в Малайзия спорят за … Аллах



БГНЕС

Християнска църква и християнски вестник в Малайзия дадоха под съд правителството на страната, което издаде указ, че думата "Аллах" може да се използва само от мюсюлмани.

"Аллах" в малайския език означава "Бог" изобщо и тукашните християни го използват в продължение на векове. Затова, посочват противниците на указа, забраната е не само противоконституционна, но и глупава. Религиозните въпроси са доста чувствителна тема за Малайзия, където 60% от населението изповядва исляма. Свободата на вероизповеданието тук се гарантира от закона, но религиозните малцинства редовно обвиняват мюсюлманското мнозинство в опити за увеличаване на ролята на исляма и посочват накърняването на гражданските си права.

Ситуацията с думата "Аллах" е само един от множеството примери, които привеждат в подобни случаи представители на религиозните малцинства. Преподобният Лоурънс Ендрю, редактор на вестник "Хералд", издаван от католическата църква в Малайзия, обяви, че от изданието не са подали веднага съдебния иск, а чак след като в редакцията били получени многократно предупреждения от властите, че ако вестникът не престане да използва думата, ще му бъде отнет лицензът.

"Придържаме се към мнението, че имаме право да употребяваме думата "Аллах"", заяви редакторът по този повод. Другият иск срещу правителството е подаден от евангелистка църква от остров Борнео. Тя се обявява против решението на едно от министерствата да забрани вноса на религиозни четива за деца, в които се среща думата. Представители на църквата казаха, че преводът на Библията, в която е употребена тази дума, се използва от християните отдавна. Малайзийските власти за момента не коментират ситуацията, но лидерът на парламентарната опозиция Лим Кит Сианг е убеден, че решението за забрана да се употребява думата е незаконно. "Думата "Аллах" е била използвана за назоваване на Бога от арабскоговорящи християни още преди появата на арабскоговорящи мюсюлмани", заяви той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...