Християните в Пакистан принудени да напуснат жилищата си



Източник: Catholique.org

Християнските семейства в Пакистан са принуждавани да изоставят жилищата си, за да бъдат подслонени в тях жертвите от земетресението от 8 октомври, е съобщил един католически епископ от страната.

Така, стотици, може би хиляди жители на областта Джаухарабад, намираща се в близост до контролирания от Пакистан Кашмир, са на път да загубят домовете си, без ни най-малка перспектива за алтернативно решение.

„В една околия близо до Джаухарабад евакуират всички жители християни”, обяснява католическият епископ Антоний Лобо. „Ние сме най-уязвими, понеже сме много бедни и това ни прави лесни мишени”. Епископът твърди, че християнската общност възприема експулсирането като оскърбление, тъй като правителството разполага с достатъчно територии, където да посрещне населението, пристигащо от Кашмир.

Изборът на правителството да засели бежанците в домовете на християните се обяснява със желанието да бъдат спестени време и средства, като по този начин се избегне изграждането на нови жилища. Пакистанските християни са дълбоко шокирани от тези мерки на правителството, особено след като римокатолическата църква е организирала масови операции за подпомагане на жертвите от земетресението, независимо от верската им принадлежност. Епископ Антоний Лобо смята, че насилственото експулсиране е симптоматично за културата на неуважение и злоупотреба, жертви на която са християните в цял Пакистан.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...