Християни в Газа протестират срещу войната в Ливан и Палестина


Източник: IMEMC NEWS

Християни в Газа протестираха в четвъртък срещу ескалацията на израелските военни действия в Палестина и Ливан и призоваха за справедлив мир в региона. Протестиращите се обявиха за незабавна помощ за жертвите на израелската военна агресия.

Протестът се проведе в източноправославната църква в град Газа в четвъртък. В него участваха палестинският министър-председател Исмаил Хания, от управляващото движение Хамас, и няколко палестински официални лица.

Хания каза, че правителството се гордее с палестинските поданици, християните, които споделят болката и надеждата и се жертват за своята страна заедно с мюсюлманите. Той призова за единство между палестинците – мюсюлмани и християни, тъй като те всички са палестинци и са изправени пред една и съща израелска военна агресия. Хания призова и за единство на ливанския народ.

“От сърцето на православната църква в ивицата Газа изпращаме посланието, че всички ние сме обединени, че всички сме изправени пред една и съща израелска военна агресия”, каза Хания, “ние сме заедно въпреки глада и болката, ние сме обединени един с друг и с ливанския народ и съпротивата, те [Израел] не могат да отнемат нашата непоколебимост.”

Д-р Антван Шайбер, член на църковното настоятелство на православната църква, каза, че палестинците са обединени срещу израелската агресия. Той осъди израелските нападения в Палестина и Ливан и добави, че Израел не може да постигне мир като предприема война и че единственият начин за постигането му е като се възвърнат правата на онези, на които принадлежат.

Отец Митериос от православната църква в Газа призова църквите и християните по света да се молят за мир. Той добави, че палестинците искат мир и да постигнат своето право на свобода и независимост.

Хусам Ал Тавеел, християнски член на палестинския Законодателен съвет в Газа, приветства палестинската и ливанската непоколебимост и каза, че двата народа ще останат единни и непоколебими в своите земи. Ал Тавеел добави, че Израел се счита над закона и отказва да признае палестинското право на завръщане и независимост. “Израел е против една палестинска държава, той отказва да премахне селищата си по Западния бряг и в Йерусалим”, заяви той.

Ахмад Бахар, заместник-председател на Законодателния съвет, каза, че този протест е едно действително осъществяване на националното единство, единство между християни и мюсюлмани, между всички фракции в Палестина.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...