Християни от Европа и Русия обсъждат проблема за правата на човека



Източник: Благовест-Инфо

Москва, 21 март. Нравственото измерение на правата на човека – това е водещата тема на международната християнска дискусия, която се откри на 20 март в Москва. Тя е организирана от Московската патриаршия и Конференцията на европейските Църкви (КЕЦ).

В КЕЦ влизат 125 християнски Църкви от 37 европейски страни. Делегацията на КЕЦ е оглавена от една от лидерките на тази организация, модератора на комисията «Църква и общество» Антие Хайдер-Ротвилм от Евангелическата църква на Германия. Заедно с нея в Москва се събраха представители от Англия, Норвегия, Австрия, България, Румъния. Руската страна е представена от митрополит Кирил Смоленски, протойерей Всеволод Чаплин, отец Игор Вижанов, говорителят на Съюза на православните граждани Игор Фролов и други.

В своя доклад митрополит Кирил представи пред гостите основните положения на Декларацията за правата и достойнството на човека, приета от Х Световен руски народен събор. Той подчерта, че в този документ, който е намерил широка подкрепа в Русия, става дума не за нова концепция на правата на човека, а за християнската им интерпретация. Според него Декларацията поставя акцент върху това, което обикновено се игнорира в повечето европейски документи – върху нравственото измерение на правата на човека и неразривната им връзка с отговорностите на човека. «Извън религиозната традиция, чийто първоизвор е Бог, е невъзможно да се обоснове тезата за абсолютното достойнство на човека», каза митрополит Кирил. Той подчерта необходимостта от изработване на общохристиянски подход към тези проблеми.

Ръководителката на делегацията на КЕЦ отбеляза, че нейната организация внимателно следи дискусията за правата човека в Руската православна църква. Г-жа Хайдер-Ротвилм потвърди готовността на КЕЦ да «носи общото свидетелство» на европейските Църкви за християнските ценности в международните организации, а също и стремежа за диалог с РПЦ. «Достойнството принадлежи на всеки човек, защото той е образ и подобие на Бога», каза тя и се съгласи с тезата на митрополит Кирил за връзката на свободата и отговорността: «Нашата вяра учи: правата и свободата трябва да се разбират не само като права и свобода от нещо, те трябва да водят към отговорност».

Представителката на Евангелската лутеранска църква на Норвегия Ингвил Плеснер заяви, че темата, повдигната от РПЦ, е твърде актуална и за Норвегия. «До каква степен държавата трябва да уважава мнението на Църквата по въпроси като хомосексуализма, еднополовите съюзи? Чий глас трябва да бъде решаващ – на Църквата или на държавата?», запита тя.

Откъсването на правата на човека от «християнската парадигмя» води не до свобода, а до «нов, секуларен тоталитаризъм», подчерта в изказването си Кирил Фролов. Той даде примери за преследвания на хора в западните страни, заяващи открито мнението си за греховността на хомосексуализма. Според него християните трябва да се обединят «в защита на свободата срещу претенциите на секуларния тоталитаризъм».

Отец Всеволод Чаплин нарече «лъжлива» мисълта за неутралността на секуларното обществено устройство. В името на своите «активно налагани догми» секуларното общество е готово да «принесе в жертва дори човешкия живот», както е било в случая с френските заложници в Ирак, когато правителството дори заради спасението им не е пожелало да се откаже от принципите си и не е разрешило носенето на забрадки в училище, каза той.

В дискусията през първия ден участваха също и отец Игор Вижанов, отец Макарий Маркиш, ръководителят на комисията на КЕЦ «Църква и общество» пастор Рюдигер Нол, президентът на Съюза на баптистите в България Т. Ангелов, отец Джон Мерей, свещеник от Англиканската църква.


Превод:
Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...