Християнските водачи на Светата Земя: Престанете да проливате кръв в Газа



Източник: Патриархия.ru

"В името на единния и единствен Бог, а също и на всички палестинци, много от които продължават да умират, ние умоляваме нашите братя от движенията Фатах и Хамас да се вслушат в гласа на разума, истината и мъдростта", пишат в апела си християнските лидери на Светата Земя – патриарсите и предстоятелите на християнските Църкви в Палестина.

Интересите на нацията и държавата трябва да са над всички несъгласия, се казва в апела. "Умоляваме двете движения да приберат незабавно оръжието си, за да се сложи край на израелската окупация, да се гарантира свобода на целия ни народ и да се създаде независима палестинска държава със столица в Йерусалим".

В интервю, дадено на агенция SIR, отец Пиер Грек, генерален секретар на Конференцията на латинските епископи в арабските страни (Celra), заяви, че в Газа "населението е стиснато в железното менгеме на терора и живее в условия на крайна бедност. Необходимо е да се спрат сблъсъците, за да се достави помощ".

Отец Мануел Мусалам, настоятел на църквата Св. Семейство в Газа, също призова "братята от Фатах и Хамас" да приберат оръжието си и да си спомнят, че вярващите трябва да бъдат милосърдни.

"Прекратете насилието в името на Корана и Библията — заяви той, – върнете се към истинското братство, старайте се да помагате на бедните, дайте храна на гладните, опитвайте се да прощавате. Кажете "не" на войната и "да" на единството".

Отец Мусалам подчерта, че християнските църкви и училища са открити за всички, които търсят диалог, и призова към грижи за децата, получили физически или душевни травми.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...