Християнството престава да бъде европейска религия



Към средата на века най-много християни ще има в САЩ, Китай и Африка

Президентът на Украинската асоциация за религиозната свобода Виктор Еленски предсказва, че християните скоро ще загубят окончателно европейската си изключителност. "Десетте страни, които ще имат най-голямо християнско население в средата на века, са САЩ, Китай, Бразилия, Конго, Индия, Мексико, Нигерия, Филипините, Етиопия и Уганда", заяви той в интервю, публикувано в "НГ-Религии".

Според данните на Еленски броят на християните всеки ден нараства с около 56 хиляди. При това в Африка този прираст съставлява 23 хиляди, а в Европа броят на християните намалява.

В същото време, продължава експертът, нарастването на броя на мюсюлманите от арабски произход в Европа "ще засили значението на католицизма и протестантизма като извори на идентичност за европейците".

Той се позовава на мнението на Филип Дженкинс – автора на една от най-обсъжданите в последно време книги "Бъдещото християнство", според когото в близко бъдеще върху картата на света ще се появят 20 страни с приблизително еднакъв брой на християни и мюсюлмани. За десет от тях той предвижда "в най-добрия случай напрегнатост в техните взаимоотношения".

"Бъдещето на християнството в голяма степен ще зависи от диалога му с другите религии – най-вече с исляма", смята Еленски.

Според него християнството ще се раздробява и по-нататък: ако през 1800 г. в света е имало 500 християнски деноминации, то сега те са вече 40 хиляди. По-нататък тази цифра още ще нарасне "основно за сметка на така наречените независими църкви, африкански, афроамерикански и афролатиноамерикански деноминации, често специфично трактуващи Евангелието", отбелязва религиоведът. | Интерфакс, Богослов.ru

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...