Христос през очите на мюсюлманите показва британски филм



 

Източник: News bg

“Не е имало ясли, Иисус Христос не е бил Месия и разпването на кръста не се е случило.” Това е тезата на документален филм, в който историята на Иисус Христос е разказана от позицията на исляма, пише вестник "Гардиън".
Според Корана Иисус не е Божи Син. Той е почитан от мюсюлманите пророк, чиято смърт на кръста е само божествена илюзия.
Последователите на исляма вярват, че ангели са спасили Христос от смъртта и са го отнесли в рая. Именно тази версия е изложена в едночасовия филм, чиято премиера е днес по британския телевизионен канал ITV.

 

Режисьорът на лентата, Мелвин Браг, е възпитан в лоното на англиканската църква, но смята, че е необходимо да даде възможност на мюсюлманите да се изкажат в телевизионния ефир.
Браг също така е убеден, че филмът няма да доведе до конфронтация между християнската и мюсюлманската общности, тъй като той е базиран изключително върху текстове от Корана и интервюта с историци специалисти в тази област.
"Бях очарован от идеята… Иисус е толкова забележителна фигура в ислямската религия, но малко хора знаят това", посочва Браг.
С гледната точка на Браг е съгласен и режисьорът и продуцентът на лентата Иршад Ашраф. По думите му филмът е опит да се измести фокусът от екстремизма към духовната страна на исляма.
Исус е обичан и почитан от мюсюлманите и е един от най-уважаваните пророци в нашата религия, подчертава Ашраф.
Едновременно с това той коментира, че за участие в заснемането на филма са били поканени представители на големи англикански и католически организации, но никой не се е отзовал.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...