Хърватия върна на СПЦ художествени предмети, откраднати през войната



Бета

Сръбската православна църква в Хърватия получи вчера от хърватската полиция голям брой предмети, откраднати й или изнесени от православните църкви по време на войната през 90-те години. На СПЦ й бяха върнати художествени предмети и исторически архивни материали, чиито характеристики и съдържание удостоверяват, че преди войната са принадлежали на тази Църква.

От общо 22 икони от ХVІІІ и ХІХ век четири са върнати на епископиите в Далмация и Славония, останалите предмети са предадени на съхранение в СПЦ, тъй като засега не е възможно да се определи къде точно са се намирали преди войната.

При приемо-предаването от полицията заявиха, че за намирането на предметите са им сътрудничили от Министерството на културата, консервационните отдели, митницата и СПЦ. За откриването им е известена Държавната прокуратура, която взе решението предметите да се предадат за по-нататъшно разположение и грижа на СПЦ.

В района на Загреб иконите бяха открити през 1996 и 1997 година, в района на Задар –през 1999 година; 39 исторически архивни материали бяха намерени през 1992 година на територията на община Вочин. Енорийският свещеник от Шибеник Милорад Джурджевич, който прие част от художествените предмети, заяви, че това е добър напредък в сътрудничеството на СПЦ с полицията за откриването и връщането им на законния собственик. Той допълни, че през войната е изчезнала голяма част от църковния инвентар, но не можа да уточни още колко предмета се издирват.

Представителят на Сръбския национален съвет Саша Милошевич изрази надежда, че МВР ще продължи издирването на тези предмети.

Шефът на полицията Мариян Бенко заяви, че е трудно да се определи действителната стойност на откритите предмети, но със сигурност се знае, че имат голяма историческа и богослужебна стойност. Бенко изтъкна, че в момента се води разследване за 4500 различни художествени произведения и допълни, че напоследък намалява броят на откраднатите художествени предмети, а се увеличава фалшификацията им.

Според данни на хърватското МВР от 1991 до 2005 година са регистрирани 1916 кражби, повреди, унищожаване и нелегален износ на паметници на културата, контрабанда и фалшификация, предмет на които са били около 4800 художествени произведения.

Повечето от тези предмети (картини, икони, богослужебна утвар, амфори) се определят като културно богатство. В тази бройка не влизат около 300 обекта, напълно унищожени при военните операции в Хърватия, от които са плячкосани голям брой предмети на културното наследство, твърдят от полицията.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...