Цар Николай ІІ и неговото семейство не били жертви на политически репресии


Източник: Портал-Кредо

Москва, 23 февруари. Според Генералната прокуратура на Русия последният руски император Николай II и членовете на царското семейство не са жертви на политически репресии и следователно не могат да бъдат реабилитирани. Прокурорите отклониха искането на главата на руския императорски дом великата княгиня Мария Владимировна царското семейство да бъде признато за жертва на политически гонения.

"Няма достоверни доказателства за съществуването на някакви официални решения на съдебни или извънсъдебни органи за прилагане на политически мотивирани репресии към убитите, както това се изисква от действащото реабилитационно законодателство", се казва в писмото на Генпрокуратурата. Според магистратите Николай II, неговата съпруга и децата са били разстреляни без съд и присъда.

"Въпреки че е политически мотивирано, убийството е извършено от лица без съдебни и административни пълномощия. Никакво обвинение не е било повдигнато от властите срещу императора и членовете на неговото семейство. Поради това от юридическа гледна точка извършеното убийство е просто углавно престъпление", се казва в документа.

Руската православна църква изрази съжаление за решението на прокуратурата. Цар Николай, неговата съпруга императрица Мария Фьодоровна и децата му, разстреляни от болшевиките в Екатеринбург през 1918 г., са канонизирани от Църквата като страстотерпци. "Светците не се нуждаят от реабилитация – ние се нуждаем от нея. Тя може да стане знак на нашето покаяние, оздравяване и залог за това, че в бъдеще подобни неща няма да се повторят", заяви секретарят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия отец Михаил Дудко.

Според него хората често бъркат юридическия аспект на реабилитацията и нравствената, морална реабилитация, която се изразява в покаянието на държавата пред невинно пострадалите от нея.

"В този смисъл реабилитацията на царското семейство е безусловно необходима, въпреки че е възможно да няма юридически основания за това", каза той и добави, че "за светците, един от които е последният руски цар, е по-важна не реабилитацията като такава, а това, че паметта им се почита свято от Църквата".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...