Централният комитет на ССЦ публикува меморандум за Косово



Източници: Оrthodoxie.com, ССЦ

След събрание на Централния си комитет, провело се от 30 август до 6 септември 2006 година, Световният съвет на църквите (ССЦ) е разпространил меморандум за Косово. ССЦ е заявил очакванията си религиозните и политическите дейци да поощряват завръщането на бежанците, както и съвместното съжителство и помирението в разделената област Косово.

В меморандума се казва следното: „Изграждането на мултиетническо и мултирелигиозно Косово трябва да започне с мирно съжителство”. В продължение ССЦ изтъква: „Всички лица, на които Косово е родно място, трябва да имат възможността да се завърнат и да получат правото да живеят там, и всички трябва да се научат отново да живеят заедно в мир и добър разум като съседи”. Световната организация изказва подкрепата си за религиозните инициативи: „Ние подкрепяме усилията на водачите и висшите представители на Сръбската православна църква, на Римокатолическата църква, на ислямската общност в Косово, на Евангелската протестантска църква и на еврейската  общност, които се събраха на 2 и 3 май 2006 година в историческия манастир на Ипекската патриаршия на Междурелигиозна конференция за мирно съжителство и диалог”.

Централният комитет на ССЦ насърчава религиозните водачи в района да направят каквото е по силите им, за да „помогнат за заздравяването и хармоничните отношения в едно общество, разкъсвано от насилието, омразата и сблъсъците”.

В заключение, Централният комитет „възлага на ССЦ да продължи да следи отблизо, в сътрудничество с Конференцията на европейските църкви (КЕЦ), положението със зачитането на човешките права и на религиозните свободи, особено на малцинствата, както и на съхраняването на културното и религиозно наследство в Косово; в този контекст, ССЦ и КЕЦ трябва да държат в течение църквите членки за развитието на ситуацията и да окажат подкрепа за създаването на комисия „Истина и помирение”.

До края на тази година международната общественост трябва да вземе решение относно бъдещия политически статут на сръбската област, която е под контрола на Обединените нации от 1999 година.

Централният комитет на ССЦ е разпространил още няколко ноти, между които декларация за положението в Ливан

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...