Център за религиозен диалог в Турция ще бъде наречен на името на убития католически свещеник



Андреа СантороИзточник: Patriarchia.ru

Център за диалог между културите и религиите ще бъде открит в Турция през май тази година. Той ще бъде наречен "Андреа Санторо" в чест на католическия свещеник, убит през миналата година в турския град Трабзон. Идеята за създаването му е на самия отец Андреа.

Решението за това беше оповестено от папа Бенедикт ХVІ по време на срещата му с функционери от администрацията на град Рим и областта Лацио. Този регион на Италия ще финансира изцяло проекта на стойност от около 250 хиляди евро.

Няколко дни преди да бъде убит отец Андреа Санторо е изпратил писмо с молба за помощ до администрацията на Лацио: "В ситуацията, в която се намира днешна Турция — на път към възможна интеграция в европейската общност и в междинно положение между Европа и Близкия Изток — този център би могъл да помогне за сближаването на отдалечени народи, да запълни културните празноти, да прехвърли мостове между бреговете и да пробие прозорци в глухите стени. В частност, той би помогнал на исляма да направи нови крачки по пътя на диалога, да бъде по-открит към различните традиции и да избегне блатото на фундаментализма".

Центърът Андреа Санторо ще се намира в сградата на папския викариат на Анадола в Искендерун и частично в Трабзон. Към него ще има конгресна зала и библиотека, която ще дава на читателите възможността да се запознаят със свещените текстове на трите основни монотеистически религии.

Италианският свещеник отец Андреа Санторо беше убит от турски националист на 5 февруари 2006 г. на излизане от храма. Убийството беше част от проявите на насилие по време на т. нар. "карикатурен скандал", избухнал след като няколко европейски вестници публикуваха карикатури срещу пророка Мохамед.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...