„Църквата в един променящ се свят – предизвикателствата и уроците на дигитализацията“: IX Международен фестивал на православните медии „Вяра и слово“



От 18 до 22 октомври 2021 г. в пансионата „Клязма“ край Москва по благословение на Московския патриарх Кирил се проведе деветият Международен фестивал на православните медии „Вяра и слово“. В него участваха около 400 делегати – представители на 177 епархии на Руската православна църква, сътрудници на епархийските пресслужби и информационни отдели, свещенослужители, журналисти, а също и гости от България, Сърбия, Черна гора, Гърция и Ливан. Фестивалът бе организиран от Синодалния отдел на РПЦ по въпросите на отношенията на Църквата с обществото и медиите.

В приветственото си слово към участниците във фестивала председателят на Отдела Владимир Легойда отбеляза, че през миналата година Църквата се е сблъскала с невиждани досега предизвикателства, в това число и свързани с разширеното ѝ присъствие в електронен формат, и точно затова тази година е била избрана темата „Църквата в един променящ се свят: предизвикателствата и уроците на дигитализацията“.

„Сегашната ситуация ни кара отново и отново да се замисляме над това, че всичко ни е позволено, но не всичко е полезно. Струва ми се, че от светоотеческо време нищо не се е променило и тази опозиция „използване – злоупотреба“ си остава определяща за нас. Инструментът е неутрален, всичко зависи от това как, за какво и доколко ефективно ще го използваме“ – каза г-н Легойда и добави, че главното за православните християни е да живеят и действат в съгласие с Евангелието.

В рамките на фестивала се състояха следните панелни дискусии: „Безсмъртието: клетка и цифра“, „Цензурата в медиите и суверенният интернет“, „Действията на Фенер в Украйна: отражението им в медийното пространство“; кръглите маси: „Лъжестарчеството в епохата на дигитализацията“, „Скулшутингът (субкултурата „колумбайн“): каква е профилактиката и с какво Църквата може да помогне на пострадалите“, „Съработничеството на Църквата и държавата в условията на пандемията“,Популаризация на проблема с аварийните и руинираните храмове“, а също и майсторски класове по телевизионна новинарска журналистика, работа на печатните медии, работа в социалните мрежи, представяне на различни информационни и социално-културни проекти, интересни и полезни срещи и беседи. Беше проведена изложба на епархийски печатни медии и бяха прожектирани нови филми: „Непослушникът“ на режисьора Владимир Кот, „Грях“ на Андрей Кончаловски, след което те бяха обсъдени с участие на режисьорите.

Негово Светейшество патриарх Кирил отговаря на въпросите на участниците във фестивала

На 21 октомври в Залата за църковни събори към храма „Христос Спасител“ се състоя централното събитие на форума – срещата на Негово Светейшество патриарх Кирил с участниците във фестивала. Тази година срещата премина във формат онлайн-конференция.

Откривайки срещата, предстоятелят на Руската православна църква се обърна към събралите се с встъпително слово, след което отговори на техните въпроси. Част от темите, засегнати от Негово Светейшество и делегатите, се отнасяха до влиянието на пандемията на коронавирусната инфекция и новите технологии върху църковния живот; присъствието на свещенослужителите в социалните мрежи; взаимоотношенията на РПЦ и Константинополската патриаршия; християнското отношение към брака; необходимостта от внимателно отношение към новоповярвалите християни; духовно-просветната дейност на Църквата и много други.

След края на онлайн-срещата на Негово Светейшество с делегатите на форума в Залата за църковни събори към храма „Христос Спасител“ се състоя церемонията по награждаването на победителите в различните номинации на фестивала и неговото официално закриване.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...