Църква в Румъния от времето на св. Стефан Велики става манастир



 

500 години след като е осветена, каменна църква край гр. Сучава, Северна Румъния, е превърната в манастир.

На заседание в сряда Сучавският епархийски съвет одобри създаването на манастира „Неделя на Вси светии“ в село Пърхауци в окръг Сучава. Монашеската общност ще бъде изградено около църква, построена и осветена по време на управлението на св. Стефан III Велики, както и манастира „Св. вмчк Йоан Нови“ в Сучава.

„Уверени сме, че присъствието на силно сплотена монашеска общност ще спомогне опазването и възстановяването на културното наследство, и най-вече ще бъде основополагащо при културното и духовно израстване на местните жители и поклонници“, споделят представители на епархийския съвет.

 

Църквата „Неделя на Вси светии“ е построена през 1522 г. от великия логотет Гавриил Тротушан в Пърхауци, на около 16 км северозападно от Сучава. През 2015 г. е включена в списъка на историческите паметници на окръг Сучава, като все още е запазена оригиналната ѝ иконография от около 1530 г.

В притвора на църквата се намира гробница, за която се вярва, че принадлежи на бащата на логотет Тротушан – Анжинко Вамешул, за когото се смята, че се е сражавал заедно със св. Стефан Велики при Разбойени през 1476 г.

През август 2021 г. друга църква, построена по заповед на самия св. Стефан Велики, получи статут на обител, също под опеката на манастира „Св. вмчк Йоан Нови“ в Сучава.

 

Източник: Basilica News Agency

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...